Védett területen halásztak                   

 

 

           

            2005-04-26

 

           

            Két férfi lebukott, amint egy százhúsz méteres hálóból védett területen védett halakat szednek ki.

 

 

 

           

 

Két férfit rögzített a Marcal beavatkozócsoport videokamerája a hét végén Ásványrárón, amint speciális hálóból védett területen védett halakat szednek ki. Huszonnyolc kilogramm márnát, dévért és süllõt találtak náluk: a férfiak azzal védekeztek, hogy nem az övék a háló, csak kiszedték belõle a halakat.

 

A százhúsz méteres halászhálóból két férfi péntek kora este kapkodta ki a betekeredett süllõket az  öntési tónál Ásványrárón. A rendõrök már hosszú ideje figyelték és kamerázták õket a partszéli bozótosból. Ezután egy másik hálóhoz mentek, s onnan is süllõk és dévérek kerültek a ladikba. A marcalosok már a parton várták a meglepett férfiakat: megmutatták nekik a róluk készült videofelvételt. A rajtakapottak azzal védekeztek: nem az övék a háló, csak látták, hogy benne vannak a halak, s úgy gondolták, miért ne vigyék el õket.

 

Speciális halászháló

 

A rendõrök felvették az adataikat, majd a lefoglalt huszonnyolc kilónyi halat a gyõri Elõre Halászati Szövetkezethez vitték. Késõbb kiderült: a százhúsz méteres háló, melyet a parthoz közel tettek vízbe, speciális halászháló. Úgynevezett könnyûparás, 1,7 méter merülésû: a felsõ része tizenöt centiméterre a vízfelszín alatt van, így nagyon nehezen észrevehetõ. A tenyérnyi keszegtõl a nagyobb halakig mindent megfog. A rendõrség most a halászati szövetkezet értékbecslésére vár, mert ha tízezer forintnál többet ér a zsákmány – márpedig ez elég valószínû –, akkor bûncselekményben nyomozhatnak a késõbbiekben.

 

Két hálót is találtak

 

A beavatkozócsoport tagjai szombaton egész délután „szigonyozták" motorcsónakból a vizet, hogy a másik – a videofelvételen is látható – halászhálót megtalálják. Információink szerint a késõ éjjeli órákban végül siker koronázta erõfeszítéseiket. Úgy tudjuk: a halakkal megrakott két illetõ közül az egyik – hivatásánál fogva – korábban felesküdött arra, hogy megvédi a vadakat és a halakat.

 

Bejelentés és vizsgálat

 

Az ügy hamarosan a mosonmagyaróvári rendõrségre kerül át. Horváth Csaba kapitányságvezetõ elmondta: értesültek a hétvégi esetrõl, ám egyelõre részleteket nem tudnak mondani. Várják a feljelentést, mely napokon belül megérkezhet a kapitányságra.

 

Pintér Csaba, a megyei földmûvelésügyi hivatal vadászati és halászati osztályának vezetõje elmondta: bejelentés érkezett hozzájuk is az orvhalászatról, így  kötelességük vizsgálatot indítani az ügyben.

Takács Antal, a megyei horgászszövetség elnöke elmondta: az a rész, ahol a halászokat lefilmezték, védett terület, melyre elvileg be sem mehetnének. A süllõre ráadásul most fogási tilalom is van. Az elnök szerint a huszonnyolc kilogramm hal értéke szinte biztosan több lesz, mint a bûncselekmény alsó értékhatára, vagyis tízezer forint.

 

Utoljára 2003 márciusában volt nagyobb horderejû halrablás közbeni lebukás, amikor két hivatásos halász Dunakilitin illegálisan villanyozott. Akkor ellenük a rendõrség jogosulatlan halászat miatt indított eljárást. A halászok engedélyét egy évre vonták be, valamint hatvan-, illetve nyolcvanezer forint pénzbüntetést kaptak.