Védett halakat is kifogtak a rapsicok

 

2006-10-25

 

Nyolc horgászbottal és mintegy kétszáz méternyi nyakzóhálóval rabolta a szigetközi vizeket az a horvát és bosnyák férfi, akiket a hétvégén fogtak el a rendőrök.

 

Nyolc horgászbottal és mintegy kétszáz méternyi nyakzóhálóval rabolta a szigetközi vizeket az a horvát és bosnyák férfi, akiket a hétvégén fogtak el a rendőrök és az FM-hivatal halászati ellenőrei. A rapsicoknak a fák közé elrejtett táborában több, fokozottan védett halat és egy gázpisztolyt is találtak a rendőrök.

 

A Dunán és szigetközi ágrendszerén tartottak ellenőrzést a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság munkatársai és a megyei földművelésügyi (FM) hivatal halászati ellenőrei a hétvégén. A hajnali órákban éppen a denkpáli hallépcső felső ágánál tartottak kifelé, amikor észrevettek a vízparton, a fák között elrejtve egy felállított sátrat. Ellenőrizni akarták a táborhelyet, ám amikor megálltak a sátornál, egy zavartan viselkedő férfi néhány méterről távolabb, a bokrok közül jött elő. Mint később kiderült, amikor észlelte a rendőrök közeledését, két nyakzóhálót rejtett el a közeli bokorban. A másik férfit a parton érték tetten nyolc darab felcsalizott, teljesen felszerelt horgászbottal.

A tábor átvizsgálásakor a rendőrök összesen mintegy kétszáz méternyi nyakzóhálót és egy villanymotorral felszerelt gumicsónakot is találtak. A két rapsic autója alól pedig előkerült több különböző fajtájú, frissen kifogott hal.

 

A két férfi zsákmányában volt többek közt öt fokozottan védett leánykoncér (leányhal), amelyeknek a természetvédelmi értéke egyenként 100 ezer forint. A kifogott halak közt volt továbbá csuka, süllő és balin is. A két férfi sátrából előkerült  egy gázriasztó maroklőfegyver. A bosnyák és horvát állampolgárságú férfiakkal szemben tiltott halászat, lopás és természetkárosítás gyanújával indult eljárás.