<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Vasárnap nyit az ökopark

2007-04-26

 

Vasárnap nyitja meg kapuit Dunaszigeten a Tündérsziget Ökopark. A pályázati pénzekből épülő-szépülő létesítményben különleges fafajtákat is ültettek.

 

Vasárnap nyitja meg kapuit Dunaszigeten a Tündérsziget Ökopark. A pályázati pénzekből épülő-szépülő létesítményben különleges fafajtákat is ültettek. A tájház ünnepélyes megnyitóján méhrepítés és kertáldás is lesz.

 

Dunasziget szívében 2,7 hektáros területen fekszik a Pisztráng Kör Egyesület tájháza és ökoparkja. Már elkészült egy csűr, bevezették a villanyt, vizet: apránként, pályázati pénzekből, társadalmi munkából szépül a tájközpont. A korábban megvásárolt területen áll egy öreg ház, ez is a tájközpont része: tavaly oldalról nyitott csűrt építettek a vízparti terület végébe. Körbekerítették a területet, felvették a kapcsolatot a mosonmagyaróvári egyetemmel. Dr. Iváncsics József segítségével öszszeállítottak egy fafajlistát: tíz különleges almafajtát ültettek.

 

A Leader-pályázaton szeretnének pénzt nyerni bemutatható biokert- kiállításra. Bár az ökopark megnyitóját csak a hétvégén tartják, két éve már nyaranta alkalmanként háromszázötven ember jár táncházaikba, koncertekre, vízi és szárazföldi programjaikra. Vasárnap délelőtt tizenegy órakor a II. Méhrepítés keretében a Szent Ambrus-mézlovagrend bemutatkozásával kezdődik az ökopark megnyitója. Egy órakor kerül sor az ökopark és a fák áldására. Délután fél kettőtől a M. É. Z. és a Méhek együttes koncertje között mézesbödönnyaló versenyre várják az érdeklődőket. A szigetközi és a csallóközi polgármesterek faültetése és a Madárfaállítás után este fél hattól táncház kezdődik. Eközben egész nap mézkülönlegességeket kóstolhatnak az ínyencek. Az egyesület májusban halászati bemutató napot, júniusban „hódlesést", szentivánéji tűzrakó és tűzugró versenyt, júliusban Komponál(l)ást szervez.    

 

Cséfalvay Attila

 

- KISALFÖLD -