Várkastély helyett vonzóbb a termálhotel                    

 

 

           

            2004-07-20

 

           

            A szigetközi települések kihasználnák a nyári megnövekedett idegenforgalom adta lehetõséget. Azonban amíg Lipóton virágzik a termálturizmus és a szálloda, a szomszédos hédervári kastélyban ritka a vendég.

 

 

 

           

           

A hédervári kastély.    

Egy hónapja maradt az idegenforgalomból élõ szigetközi vállalkozóknak Ráadásul a kivitelezõk elmaradt járandóságaikért a bíróságon felszámolási eljárást kezdeményeztek a bérlõ vállalkozása ellen. A kastély üzemeltetõje szerint viszont mindenki megkapta, ami jár neki. arra, hogy a nyári turistaszezon alatt nyereséget termeljenek. Az egymástól néhány kilométerre fekvõ Lipót és Hédervár azonban aránytalanul osztozik a hazai és fõleg osztrák turistákon. Lipóton virágzik a „termálturizmus", a fürdõ és a nemrégiben megnyílt négycsillagos szálloda vonzza a vendégeket. A tavasszal átadott hédervári kastélyban azonban egyelõre ritka a fizetõvendég.

 

 

„ Egyelõre nem eléggé kihasznált"

 

A hédervári kastély két év halódás után márciusban nyithatta meg újra kapuit. A bérlõ több százmillió forintot és jó néhány engedélyt szerzett be a mûemlékvédelmi hivataltól. A grófi lakosztályok, a perzsaszõnyegek, a konferenciaterem és a várpince azonban egyelõre kevésbé vonzó a turistáknak. Pedig az illusztris megnyitón elhangzott: a kulturális élet és a reneszánsz hangulat központjává kívánják tenni Hédervárt. A négycsillagos hotelben egy kétágyas szoba egy éjszakára huszonötezer forintba kerül, a lakosztályok ennél drágábbak. Igaz, a betévedõ turistáknak a tizennyolc alkalmazottat is el kellene tartania, s még nyereséget is produkálni. Talán emiatt is kevés a szállóvendég, vagy ahogy a bérlõ, Bartha Sándor mondja: „egyelõre nem eléggé kihasznált, felfuttatásához 1–2 év szükséges". A kérdés csak az, hogy addig megmarad-e az üzemeltetõ szerepkörében. Úgy hírlik: a bérlõ több tízmillió forinttal tartozik a kastély felújítását végzõ gyõri kivitelezõknek, több hónap várakozás után felszólították a tartozás kiegyenlítésére, s a bíróságon felszámolási eljárást kezdeményeztek a bérlõ vállalkozása ellen.

 

 

„ Bírósági fenyegetés mindkét oldalról"

 

Bartha Sándor szerint mindenki megkapta azt az összeget, ami jár neki.

– Azoknál a kivitelezéseknél, ahol valamilyen hiányosságot észleltünk, ott a szerzõdésben szereplõ összeg 2–3 százalékát visszatartottuk. Igaz, a mûszaki ellenõr szerint ez több is lehetett volna. Olyan kivitelezõ is akad, akinek húsz százalékkal többet fizettünk ki, mivel a szerzõdésben szereplõ összegbõl nem vontuk le a kötbért. Jelenleg a „bírósági fenyegetés mindkét oldalról létezik, de – sajnos – Magyarországon minden normális projektnél ez a helyzet".

Juhász József hédervári polgármester elmondta: hallott a kastély gondjairól, de reménykedik abban, hogy beindul a bérlõ által kialakított marketingtevékenység, s több vendég lesz. Ez a település érdeke is, hisz vonzerejét növeli egy jól mûködõ szálloda.

 

 

Kilencvenszázalékos kihasználtság

 

A Hédervártól néhány kilométerre lévõ felújított lipóti termálfürdõ szinte mindíg zsúfolásig megtelik vendégekkel. Nemcsak ide járnak sokan: az Orchidea Hotel tulajdonosa, Tóth Péter elmondta, jelenleg 90 százalékos a kihasználtságuk, a héten már csak öt szobájuk kiadó. Augusztusra az ágyak 60–70 százalékát lefoglalták, sõt, szeptemberre a konferenciák és a tréningek miatt is a félház már garantált. A turisták nagy számát abban látja, hogy komplex szolgáltatásokat tudnak nyújtani. A külsõ és belsõ medence, a wellness-szolgáltatások, a sétakocsikázás és csónakázás, s más lehetõségek miatt „itt tud maradni a vendég egy hétig". Nyáron a közeli termálfürdõ is segít, növeli a forgalmat. Tóth Péter úgy véli: a nyugati régióban nincs hasonlóan komplex szolgáltatásokat nyújtó hotel. Míg a fél évvel ezelõtti megnyitó után a vendégek csak 1–2 napot töltöttek Lipóton, most már 4–5 napig maradnak, de augusztusra sokan egy hétre vagy tíz napra foglaltattak szobát. A tulajdonos elmondta: a hédervári kastély üzemeltetõjével korrekt a kapcsolata, s mivel különbözõ szolgáltatást nyújtanak, ezért nem is konkurensei egymásnak.