Úszó erõmûvek a Dunára                   

 

 

           

            Cséfalvay Attila

2005-12-27

 

           

            Egy szlovák cég úszó áramtermelõ hajókat állítana fel a Duna csallóközi és szigetközi oldalán.

 

 

 

           

           

A duzzasztómû közelében       

Egy szlovák kivitelezõ cég képviselõi kedden Dunakilitin jártak, s tárgyaltak több környékbeli magyar polgármesterrel elképzeléseikrõl. Szokoli Sándor dunakiliti településvezetõ elmondta: a tervek szerint a Duna ágrendszerének két oldalán foroghatnának az energiatermelõ lapátkerekek.

 

 

Huszonnégy hajó itt, huszonnégy odaát

 

– Egy szlovák–magyar tükörprojekt keretében Interreg III. pályázatot adhatnának be - egyelõre csak tervezésre – az önkormányzatok: a szlovákiai Doborgaz és esetleg Dunakiliti lehet a két gesztor. A szlovák cég vázolta elképzeléseit: hajószerû, hatvan méter hosszú úszó energiatermelõ egységeket tennének a Duna vizére. Ezek aljára három lapátkerék van felszerelve, itt termelnék az áramot. Fõleg olyan helyeket keresnek, ahol trafóhoz, elektromos vezetékhez könnyen tudnak csatlakozni. A tervek szerint huszonnégy hajó lenne a csallóközi, huszonnégy a szigetközi oldalon. Dunakilitinél a duzzasztómû alatti rész jöhetne szóba, s egészen Cikolaszigetig vagy Kisbodakig több helyen horgonyozhatnának le ezek az úszó áramtermelõk.

 

 

„ Ideiglenes" úszó erõmûvek

 

– A cég képviselõi elmondták, hogy Szlovákiában a Vágon és az Ipolyon is hasonló elképzeléseik vannak. Úgy gondolom, mivel úszó jármûrõl van szó, ezért könnyen telepíthetõ s áthelyezhetõ lenne. „Ideiglenes megoldásként" mûködhet: mozgatáskor csak a vezetékcsatlakozást és a horgonyt kellene „felszedni". A településeknek a néhány millió forintos tiszta bevétel is jól jöhet, valamint munkahelyteremtõ s idegenforgalmi látványosság is lehet a beruházás. Január elején várom a cég prezentációját, s hogy milyen nyilatkozatokra van szükségük. Mindenesetre a lehetséges beruházók bizakodók a pályázatot és a tervezésre nyerhetõ összeget illetõen – mondta Szokoli Sándor.

 

 

A zöldszervezetek is támogatják Szlovákiában

 

 

           

Lapátkerekek: A víz alatt forogva termelnék az áramot.          

Boráros József, a szlovákiai Doborgaz polgármestere hozzátette: csallóközi oldalon Doborgaz, Vajka és Nagybodak lehet érintett az ügyben. Az önkormányzatok részérõl anyagi hozzájárulást nem igényel a pályázat, szükség esetén az ötszázalékos önrészt is felvállalná a beruházó. Pk szlovák oldalon településenként évi nyolcmillió koronás (mintegy 50 millió forintos) hasznot remélnek évente. Az úszó, lapátkerekes megoldást csallóközi oldalon a zöldszervezetek is támogatják, ugyanis környezetbarát módon valósulhatna meg a vízi energia hasznosítása, ráadásul harmada lenne a beruházási költség a korábbi „törpe erõmûves" elképzelésnek.

 

 

A miniszter általában helyesnek tartja

 

Információink szerint korábban a magyar oldalon is elindultak olyan kezdeményezések, miszerint uniós pályázatokat adnának be törpeturbinák telepítésére. Mindenesetre 2003 õszén egy külföldi konzorcium már szeretett volna felállítani Dunakilitin duzzasztómûbe beépített energiatermelõket. Három köbméter vizet használtak volna fel, s fél megawattnyi hasznot reméltek a telepítéstõl: a beruházás akkor a szakhatóságok hozzájárulása miatt hiúsult meg.

Ugyanakkor Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter õsszel lapunknak úgy nyilatkozott: általában helyesnek tartja kisvizes részeken törpeerõmûvek telepítését, ha az a környezetben nem okoz kárt.

 

 

Alsószölnöktõl Vasszécsenyig húsz

 

Egyenként 1,7–1,8 megawatt teljesítményû vízerõmûveket telepítene három magyarországi folyóra is a Hydro Globus Consulting Kft., amely a Rábán és a Körösön egy-egy már meglévõ duzzasztómû, míg a Hernádon egy korábban kialakított fenékküszöbre tervezett gát mellé telepítené az áramtermelõ létesítményeket. A beruházások egyenként mintegy 1,5 milliárd forintba kerülnének. Hazánk nyugati „végein", Alsószölnöktõl Vasszécsenyig húsz törpevízerõmû található, s ezek közül az ikervári a legnagyobb.

 

 

           

Kapcsolódó cikkek:

 Hegyeshalmi kishatár: sétával a nyitásért

 Felújítás elõtt a Széchenyi-gimnázium

 Báli este akár ötvenezerért

 Elüldözte a rablót az idõs pár

 Kamerarendszer a prostitúció ellen