Új szennyvíz- tisztító épül                    

 

 

           

            S. Takács Judit

2004-07-26

 

           

            Sopronban és környékén augusztustól szennyvíztisztító- és csatornaépítési munkák kezdõdnek. A 4,5 milliárd forintos beruházás 2006 végére készül el.

 

 

           

 

            A szennyvizek tisztítására szolgáló soproni, sopronkõhidai és fertõrákosi telepek már nem felelnek meg a környezetvédelmi elõírásoknak. A szennyvíztisztító telepek fejlesztése halaszthatatlanná vált. Az új létesítmény építésérõl szóló szerzõdést a minap írta alá Walter Dezsõ polgármester a kivitelezõ cégek képviselõivel. A közel 4,5 milliárd forintos beruházás augusztusban kezdõdik és a tervek szerint 2006 decemberében ér véget. A költségek felét az Európai Unió ISPA-programja, negyven százalékát az állami büdzsé, tíz százalékát pedig az önkormányzat biztosítja.

 

A tisztító elkészülte után nem vezetik már a Fertõ tóba a szennyvizet. A meglévõ fertõrákosi telep ezt követõen csak elõtisztítási feladatokat végez. Érdekesség, hogy a telep hõ- és villamosenergia-igényének jelentõs részét az iszapból nyert biogáz hasznosításával állítják elõ. A kivitelezõk a technológia kialakítása során különös gondot fordítanak a szaghatások csökkentésére, ami a soproniaknak az elmúlt idõszakban sok bosszúságot okozott.