Új mederszakasz és zsilipek százmilliókból                  

 

 

           

            Cs. A.

2005-02-16

 

           

            Az Alsó-Szigetköz vízpótlására és annak tervezésére újabb 35 milliót kapott a vízügy.

 

 

           

 

           

           

Tavasszal az Alsó-Szigetközben is munkába állhatnak.

A beígért 300 millió forintos központi beruházási keret mellé újabb 35 milliót kapott a vízügy az Alsó-Szigetköz vízpótlására és annak tervezésére. Azonban a helyzet nem ennyire rózsás: a támogatásoknak csak egy részét fordíthatják a térségi mun- kálatokra, ráadásul a Parlagnyilasi-ágnál a tulajdonviszonyokat is rendezni kell.

 

Az uniós pályázaton elnyert pénz egy részét az Ásványráró alatti Parlagnyilasi-ág rehabilitációjára költik, mellyel megoldódhatna az Alsó-Szigetköz vízpótlása. A mentett oldali vízpótlás ezzel kezelhetõvé válik, s a szárazon maradt csatornák is vizet kapnának. Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tervei szerint idén két forrásból végzik el a Parlagnyilasi-csatorna mederbõvítését és létrehoznak egy új mederszakaszt zsilipekkel. Emellett szeretnék „rendbe tenni" az alsó-szigetközi mentett oldali csatornákat és a fontosabb mûtárgyakat.

 

A rehabilitációhoz azonban a közép-szigetközi szakaszon lehetõvé kell tenni a nagyobb vízmennyiség továbbvezetését, s fel kell újítani a Szávai-szivattyútelepet. Ezen feladatok elvégzésével megteremtõdhet a lehetõsége annak, hogy az alsó-szigetközi mentett oldal fõcsatornáiba ismét eljuthasson a víz. Igaz, ennek szétosztását, a hullámtéri rendszerrel való összekapcsolását s a további vízpótlást még meg kell oldani: ennek lehetõségeirõl még folyik a vita Ásványráróval.

 

 

Adásvétel a magánterületekrõl

 

A vízpótlás tervezését újabb pályázati lehetõség igénybevételével kívánták megoldani a vízügyesek: nemrégiben erre 35 millió forintot nyertek a Miniszterelnöki Hivatalnál (MEH). A munkák megkezdése elõtt azonban rendezni kell a tulajdonviszonyokat. A Kisalföld információi szerint a Parlagnyilasi-csatorna nyomvonala magánterületeket érint, s van olyan szakasz, melynek több tucat tulajdonosa is van. Az egyeztetések tartanak, a legtöbb birtokossal már sikerült megegyezni: a terület átvételérõl – a geodéziai és egyéb vizsgálatok után – adásvételi szerzõdés készül.

 

 

Mennyi jut vízpótlásra?

 

Lapunk úgy tudja, hogy a központi és uniós pénzeknek csak egy része fordítható az Alsó-Szigetköz rehabilitációs munkálataira. A Brüsszelbõl érkezõ 250 millióból 80 milliót kap a vízügy és még 80-at saját forrásból kell biztosítania. Ebbõl a 160 millióból is durván csak 100 jut a Parlagnyilasi-ágra, a többi pénzt a felsõ szakaszokra fordítják. A MEH pályázatán elnyert 35 millió forintot a vízpótlás tervezésére költhetik.