Új feladatokat kapnak az őrszolgálatok                   

           

            Benke Éva

2006-03-09

 

            A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság központja ad otthont egy két napos kihelyezett vezetői értekezletnek.

 

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság központja ad otthont annak a két napos kihelyezett vezetői értekezletnek, melyen a Természetvédelmi Őrszolgálat aktuális feladatairól esik szó. Az idei tavasz több újdonságot is hozott a szakemberek számára.

 

Bővülő feladatok

 

Az egész országban mindössze kétszázharminc állami természetvédelmi őr dolgozik. Ez azt jelenti, hogy egy emberre átlagosan több mint négyszáz négyzetkilométernyi szolgálati terület jut. Feladatkörükben a természetvédelmi őrök a rendvédelmi szervek tagjaival azonos intézkedési jogosultságokkal járnak el, illetve kötelesek eljárni. A feladatok köre az idén bővült, a széles körű szakmai tevékenység ellátására azonban nincs több ember.

 

A tavasz hozta aktualitásokkal foglalkoznak a tíz magyarországi nemzetipark-igazgatóság Természetvédelmi Prszolgálatának vezetői és helyetteseik a sarródi Kócsagvárban megrendezett két napos kihelyezett értekezleten.

 

– Január elsejétől a természetvédelmi mellett a régészeti hatósági őrzést is a Természetvédelmi Prszolgálat munkatársai látják el. Ez a régészeti lelőhelyek és leletek őrzését, megóvását és a károsításuk megelőzését jelenti – nyilatkozta lapunknak dr. Temesi Géza, a őrszolgálat országos vezetője.

 

A madárinfluenza is feladat

 

– Az idei tavasz új kihívást is hozott számunkra. A madárinfluenza elleni védekezés elsősorban az állategészségügyi hatóságok feladata, de a felderítésben a természetvédelmi őrök munkája nélkülözhetetlen. A betegség elsősorban a vadon élő madarakat érinti, melyek nagy része védett. Ebből adódóan a nemzeti parki igazgatóságok és az ott dolgozó természetvédelmi őrök is érintettek. A munkatársainkat már tájékoztattuk, felkészítettük. A mostani értekezleten az Fölművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrzési Főosztályának szakemberével tárgyalunk az együttműködésről és a védekezésről - tette hozzá dr. Temesi Géza.

 

Védett lett a hóvirág

 

– Magyarországon a hóvirág gyűjtésének több mint száz éves hagyományai vannak. 2005 őszétől lett hazánkban is védett ez a növény, így a mostani az első olyan szezon, amikor már bűncselekménynek számít a szedése. Bár a tájékoztatás nem a mi feladatunk, a védelem első évében a Természetvédelmi Prszolgálat a hóvirág termőhelyeinek őrzésére, a károsítás s így a bűncselekmény megelőzésére fordítja a figyelmet – mondta a szolgálat országos vezetője.