Újabb szélerőmű a timföldgyárná?             

           

            Méhes Á.

2006-01-31

 

            Információnk szerint hat megawattos szélerőműpark épülhet Mosonmagyaróvár határában.

 

A Kisalföld úgy tudja, hat megawattos szélerőműparkot kíván létesíteni egy, a miniszterelnökhöz is köthető cég Mosonmagyaróvár határában a közeljövőben. A jelentős hasznot hozó „szélenergia-bizniszbe" egyre nehezebb bekerülni, mivel a hazai villamosenergia-hálózat befogadóképessége korlátozott.

 

Jelentős haszonnal értékesíthető

 

Egy, a közelmúltban végzett felmérés szerint az elmúlt időszakban az oroszországi földgázellátással kapcsolatos bizonytalanságok miatt a magyarok túlnyomó többsége támogatja a megújuló energiaforrások szerepének növelését.

 

A másik oldalról pedig a befektetők látnak jelentős hasznot a szélerőművek megépítésében. A megújuló energiát ugyanis a törvény szerint köteles szabott áron átvenni az engedéllyel bíró erőművektől az áramszolgáltató. A szél munkájával előállított villamos energiát huszonhárom forintos egységáron veszik át. Ezzel szemben például a paksi atomerőmű ennek alig egyharmadát kapja.

 

Minden hazai kapacitás foglalt

 

Az elmúlt időszakban drasztikusan nőtt a befektetői érdeklődés a szélerőművek telepítése iránt, a hálózatra csatlakozási engedélyt azonban nehéz megszerezni ezekre. A villamosenergia-törvény végrehajtási rendelete értelmében – szigorú feltételek mellett – az energiahivatal határozhatja meg, mennyi áramot kell átvenniük az áramszolgáltatóknak a megújuló forrásokból villamos energiát előállító erőművek termeléséből.

 

A szakemberek szerint jelenleg szinte minden megawattnyi szélenergia-kapacitás foglalt Magyarországon. A hazai villamosenergia-rendszer korlátozott mennyiségben képes szélerőmű-kapacitást kezelni. Amennyiben ugyanis túlságosan sok széltorony kapcsolódna a hálózathoz, más erőműveket kellene visszaszabályozni.

 

Ez azonban nagy veszélyeket rejt magában, mivel a szélenergia időjárásfüggő. Néha többet, néha pedig kevesebbet termel, mint amire szükség lenne. Így be kell építeni a megfelelő tartalék kapacitásokat is, ugyanis ezek nélkül, kizárólag a szélkerekekkel jelentős áramszünetekre kell felkészülni Magyarországon.

 

A szélenergiában üzletet látó befektetők gyorsan felfedezték a Mosonmagyaróvár környéki időjárási viszonyokat, ahol az év szinte minden napján fúj a szél, és építik sorra az erőműveket. A tavalyi év utolsó napjaiban állt munkába a város határában öt szélkerék. Ezzel Mosonmagyaróvár környékén már tíz toronnyal fogták munkára a szelet, ami a hazai szélenergia-termelés jelentős hányadát adja.

 

 

Három turbinával hat megawatt

 

A közeljövőben várhatóan további tornyokkal gazdagodik a környék, ugyanis a felügyelőség több szélerőműparkra is adott ki környezetvédelmi engedélyt Mosonmagyaróvárra. Köztük az Emo-Wind Kft.-nek, amely villamos hálózatra való csatlakozási engedéllyel is rendelkezik. A kft.-t a miniszterelnökhöz közel álló cégként emlegetik, az szerepelt az „Apró–Gyurcsány érdekkör" privatizációs ügyleteit vizsgáló parlamenti bizottság céglistáján. A Kisalföld úgy tudja, a kormányfő közeli cég három turbinával, összesen hat megawatt teljesítménnyel növeli a hazai energiakapacitást. Információink szerint a társaság állami támogatás igénybevétele nélkül kívánja megvalósítani a beruházást a timföldgyár közelében, az év második felében.