Tüntetés a bácsai égetõmûnél              

 

 

           

            2004-08-05

 

           

            Csaknem száz ember gyûlt össze csütörtök délután a Gyõri Hulladékégetõ Kft. kapuja elõtt. Fõként bácsaiak és likócsiak tiltakoztak a város határában lévõ üzem kapacitásának bõvítése ellen zöldszervezetek felhívására.

 

 

 

           

           

Új táblák: A lakosok ismét kimutatták a hulladékégetõ iránt táplált ellenérzésüket.      

A gyõr-bácsaiak évek óta folyamatosan hangot adnak a magántulajdonban lévõ gyár, a Gyõri Hulladékégetõ Kft. iránt táplált ellenérzésüknek. A tiltakozássorozat történetének újabb eseményére tegnap került sor, az üzem kapuja elõtt. A környékbeliek többsége biciklivel érkezett és táblákkal vonult a rácsos kapuhoz. A feliratok tartalma árulkodott a véleményekrõl: „Égetés helyett újrafeldolgozást!", „Kell nekünk EU-szemét?" , „EU-joggyakorlatot, ne szemetet!", „Szûretlen égetés?" , „Ne az egészségünk rovására gazdagodjanak, zárják be az égetõt!"

 

 

25 ezer embert érint

 

A tiltakozást a Zöld Demokraták Szövetsége (ZD) szervezte, amelynek alelnöke szerint a bácsaiak mindenképpen ketyegõ bombán ülnek, de összesen 25 ezer embert érint a gyár ügye.

 

 

 

FÓRUMTÉMA

Ön egyetért a tüntetõkkel? Mi a véleménye? Mondja el nekünk!

 

Fórum >>       

Reuter György a gyõrszentivániakra és a likócsiakra gondolt és elmondta: az emberek észre se vennék, ha mérgezõ anyag jutna az üzem révén a levegõbe, a veszély pedig szerinte valós. Sajnálatosnak tartja, hogy több hatóság megengedné a cég kapacitásbõvítését, holott az közfelháborodás tárgya a gyakori üzemzavarok miatt. Tájékoztatása alapján az onnan kiáramló füstfelhõnek legutóbb egy városatya is tanúja volt.

 

A megszûnés lenne az igazi gyõzelem

 

Bárány István önkormányzati képviselõ ezt megerõsítette. Július 23-án azért sietett az üzemhez, mert úgy tûnt, ott tûz van és elmondása szerint a mûködési rendellenességet a cég elismerte. Reméli, semmiképp sem bõvítik, gyõzelemnek pedig azt tartaná, ha meg is szûnne. Biztonságos mûködésében nem hisz és ennek a tüntetéskor hangot is adott. Neki és a többi szócsövön keresztül felszólalónak csendes hátteret az üzemépületek nyújtottak.

 

 

Írásbeli tiltakozás

 

Bárány István az üzemirodába menve adta át felhívását a cég képviselõinek. Reuter György petíciót fogalmazott, azt Szakács Imre országgyûlési képviselõ és Balogh József polgármester képviselõje a helyszínen átvette. Utóbbi felolvasta a városvezetõ levelét, amely az indokolatlan környezetterhelést nem helyesli és a lakosok biztonságát tartja fontosnak. Pap János mint honatya és Droppa György, a ZD elnöke szintén megjelent a demonstráción. A petíciót levélben kapják meg más országgyûlési képviselõk és a környezetvédelmi hatóság vezetõi. A békésen lezajlott tiltakozást polgárõrök és rendõrök biztosították.

 

 

„ Ne csak a pénz beszéljen"

 

Likócsról érkezett a tüntetésre Pápai Péter, aki úgy tudja, többször is volt mûszaki hiba az üzemben. Rákkeltõ anyagoktól félti családját. Reméli, az önkormányzat korlátozza az égetõben feldolgozható hulladék mennyiségét. Varga Pálné Bácsáról kerekezett a helyszínre, ahhoz az üzemhez, amelynek mûködésétõl tart, fõleg gyerekei miatt. Bízik benne, ez ügyben nemcsak a pénz beszél, az emberi oldal szava is hallatszik. Reméli, a lakosok érdekei érvényesülnek. „Csak akkor mûködjön, ha mindenki számára bizonyított, hogy biztonságos" – szögezte le az asszony.

 

 

 

           

            Zöld Front a bácsai égetõvel szemben

            Fórum: Tüntetés a hulladékégetõnél     

 

 

Kapcsolódó linkek:

 Reflex Környezetvédõ Egyesület