Tündérvárt választották                       

 

 

           

            2003-11-04

 

           

            Tündérvár, azaz a Kunsziget határában található római kori kikötõerõdítmény maradványait választotta vizsgálódásainak magyarországi helyszínéül egy búvárrégészettel foglalkozó nemzetközi kutatócsoport. A terepszemlét gyõri búvárok segítségével tartották.

 

 

 

            Így, ha a magyar–francia–szlovén együttmûködés révén elkészült projekt elnyeri a feltárásokhoz szükséges uniós pályázati támogatást, jövõ tavasszal a megyénkbeli falunál a Mosoni-Dunában elkezdõdhet az ásatás – tudtuk meg Tóth J. Attilától, a magyar búvárrégészet irányítójától.

Ezen a helyszínen – a mederben – már tavaly és idén is tartottak terepszemlét a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) szakemberei gyõri búvárok segítségével. Az erõd nagy részét feltérképezték. Ám a falcsonkokat takaró iszapot nem távolították el. Erre most van remény, mert a hazaiaknál jóval tapasztaltabb – folyókban mintegy tíz éve vizsgálódó – francia régészek is feltárásra érdemesnek találták a kunszigeti leletet.

 

Víz alatti kutatásokra a KÖH tavaly több mint ötmillió forintos UNESCO-támogatást kapott, ez az összeg a kutatás vezetõje szerint fedezte az idei feltérképezések kiadásait is. Az eddigi eredményekre alapozó továbblépést a nemzetközi projekt jelentheti, amely révén a magyar búvárrégészek franciaországi és szlovéniai helyszíneken szerezhetnek tapasztalatokat, hazai munkájukat pedig külföldi szakmatársaik segíthetik.

 

Kapcsolódó cikkek >>

 

Franciák a Tündérvárnál (2003-08-22) >>

Dávid korabeli településre bukkantak a Genezáreti-tónál (2003-04-28) >>

Honfoglaláskori régészeti szenzáció Hartán (2002-10-16) >>

Régészek merültek a Rábába kutatni (2003-06-25) >>

Régészeti szemle a Dunában (2002-07-10) >>

Római amfiteátrumra bukkantak Córdobában (2003-09-30) >>

 

           

           

            Búvárkodó régészek