Tündérvár õrzi titkát                

 

 

           

            R. Z.

2004-09-05

 

           

            Befejezõdött a Mosoni-Duna medré- ben, a római romnál végzett ásatás, ami a vártnál jelentõsebb, nagyobb kiterjedésû leletegyüttest tárt fel. A békaemberek elhagyták Kunszigetet.

 

 

 

            Tündérvár csak részben tárta fel titkát – így is összegezhetnénk a Mosoni-Dunában végzett négyhetes régészeti munkát. A nemzetközi csapat ugyan a tervek szerint haladt a víz alatti kutatással, ám a vártnál jóval több olyan nyomra bukkant, ami további vizsgálódást, a földbe és a mederbe még mélyebbre hatoló ásatást érdemel.

 

Még mindig nem dönthetõ el biztosan, hogy csupán õrtorony, erõd vagy kikötõ is volt Kunsziget határában az ókorban. Két falszakaszt tártak fel ugyanis a búvárrégészek, akiket a merülésekkor a Gyõri Búvár Sportegyesület tagjai segítettek. Az egyik a parttal párhuzamosan dõlt be a mederbe tíz méter hosszan és vélhetõen az erõd Duna felõli oldala lehetett. Kétezer évvel ezelõtt húzták fel téglákból és speciális betonszerû kötõanyagból. A másik merõleges a partra, a meder lejtõs részére építették és mészkõtömbökkel erõsítették meg.

 

A legjelentõsebb hazai víz alatti ásatásról Tóth J. Attila kutatásvezetõ tájékoztatta lapunkat, de az akcióban francia és szlovén szakemberek is részt vettek. A magyarokkal közösen nyertek támogatást uniós forrásokból a feltáráshoz, melynek révén érdekes lelet, egy XVIII. századi réz pecsétnyomó is elõkerült. Az, hogy a búvárrégészek elhagyták Kunszigetet, csak a terepmunka végét jelzi.

 

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatalban többhetes adatfeldolgozás következik, melynek nyomán alapos érvekkel támaszthatják alá a kutatók a kunszigeti lelõhely védetté nyilvánítási kérelmét.

Arra is jó esély van, hogy az ókori romot mûemlékké nyilvánítják. Ha pedig a Római Birodalom hajdani határvonalának európai maradványai a világörökség részévé válnak – erre információink szerint már több kezdeményezés irányul –, akkor a víz alatti falak is megkapják ezt a rangot.

 

Részletes beszámolók és képgaléria a kutatásról a www.kisalfold.hu honlapon a Merülés a múltba rovatban.