Túlterhelt a szennyvíztisztító

Az élményváros segíthet a bõvítésben

                       

 

 

           

            Cséfalvay Attila

2005-07-25

 

           

            A bezenyei szennyvíztisztító 30–40 százalékkal túlterhelt: a „kényszerrákötések” miatt ez a szám emelkedhet.

 

 

 

            Öt településrõl érkezõ szennyvizet tisztít a bezenyei telep, amelyet rendkívül megterhelnek az évek során épült nagyobb környékbeli cégek, üzemek. A korábban tervezett kapacitás ezer köbméter volt naponta: azóta jelentõsen túlterheltté vált a tisztító, s egyes vélemények szerint ez a Mosoni-Duna vizének „sem tesz jót". A Bezenyérõl, Rajkáról, Dunakilitirõl, Dunaszigetrõl és Feketeerdõrõl érkezõ szennyvizet úgynevezett OMS-technológiával, biológiai eleveniszapos rendszerben tisztítják: gépi víztelenítést, mezõgazdasági iszaphasznosítást is végeznek a telepen.

 

 

Talajterhelési díj

 

 

           

Tavaly júliustól elvileg talajterhelési díjat fizethetnek azok a háztartások, amelyek, bár lenne rá lehetõségük, mégsem kötnek rá a szennyvízcsatorna-hálózatra. Az érintetteknek évente bevallást kell készíteniük, de az önkormányzatok kedvezményeket és mentességet biztosíthatnak. Az „adó" mértéke 120 és 360 forint között lehet köbméterenként, attól függõen, hogy az adott terület ivóvízbázisa mennyire veszélyeztetett. Az éves talajterhelési díjnak 2006-ban a felét, 2007-ben a háromnegyedét, 2008-ban a 90 százalékát, 2009-tõl a 100 százalékát kell befizetni önkéntes bevallással.

 

A bezenyei szennyvíztisztító már így is 30–40 százalékkal túlterhelt, s a szigorított intézkedések miatt az elmúlt egy évben több százan kötöttek rá az érintett településekrõl. Ráadásul ez a szám a közeljövõben – a súlyosabb szankciók miatt – biztosan növekedik majd.

 

 

Hetven százalék csatlakozott rá

 

Schmatovich Mátyás, Bezenye polgármestere elmondta: valóban túlterhelt a szennyvíztisztító telep, mely az újabb rákötésekkel még nagyobb igénybevételnek lehet kitéve. Igaz, már látják a megoldási lehetõséget.

 

– Tavalyi képviselõ-testületi határozatunkban egy év türelmi idõt adtunk a csatornarákötésekben a helyi lakóknak – kezdte a településvezetõ. – Szeptemberben újra tárgyaljuk az ügyet, s ezután bizony már szankciókra kell számítani. Az utóbbi idõben jó néhányan rákötöttek a hálózatra, de még messze nem a teljes lakosság: most körülbelül hetven százaléknál járhatunk. Egyértelmûen már most túlterhelt a telep, ráadásul kiderült, hogy az élményvárosprojekt befektetõi is ehhez szeretnének csatlakozni.

 

A beruházóra is számítanak

 

– Emiatt mindenképpen bõvíteni kell: a beruházók segítségére is számítunk a kapacitás növelésében. Nekik is elõnyös lehet, hisz könnyebben jutnának állami szubvencióhoz. A környezõ partner önkormányzatokat is bevonnánk, s még idén elkészítenénk egy pályázatot. Ha minden jól alakul, jövõ õszre elkészülhet a bõvített szennyvíztisztító, melyre már az élményváros is rácsatlakozhat. Hozzátenném: a legnagyobb terhelést most is a környékbeli üzemek jelentik, nem a lakosság – állítja Schmatovich Mátyás.