Tovább áradnak a folyók           

           

            2006-03-31

 

            Az alacsonyabban fekvő szigetközi részeken, elsősorban Ásványrárónál is kilépett a folyó a medréből.

           

Bár csütörtöki lapunkban még úgy nyilatkoztak a szakemberek, hogy 650–680 centiméter között várják a Duna árhullámának tetőzését Nagybajcsnál, a mostani vélemények szerint ma reggelre elérheti a 680–700 centimétert, s az sem biztos, hogy ennyivel tetőzik is. Csütörtökön reggel itt a vízmérce egyébként 631 centimétert mutatott. Az alacsonyabban fekvő szigetközi részeken, elsősorban Ásványrárónál is kilépett a folyó a medréből.

 

Dunaszigetnél a denkpáli hallépcsőt például „szárazon" nem lehet elérni: a megáradt folyó az előtte lévő zsilipnél már átfolyik, így csak csónakkal közelíthető meg a műtárgy. A cikolaszigeti kemping is víz alá kerülhet. A dunakiliti duzzasztómű alatt a Vadvíz kempinget is veszélyezteti az árhullám. A víz rengeteg uszadékot hozott magával a Szigetközbe: a zsilipeknél hatalmas rönkök akadtak fenn, ami több okból is veszélyes: kárt tehetnek a műtárgyakban és nehezíthetik a vízlevezetést.

 

A vízügyesek ezért takarítják ezeket: szárazföldön, míg a nehezen megközelíthető helyeken motorcsónakkal járják az elöntött területet. Baross Károly védelemvezető-helyettes elmondta: nagy gondot okoznak az uszadékok, ám a veszély elkerülése érdekében folyamatosan megtisztítják ezektől a műtárgyakat.

 

Azt még nem tudni, okoztak-e károkat ezek a rönkök, ez csak az árhullám levonulta után derül ki: az uszadék ugyanis általában a műtárgyak alsóbb részeit károsítja. Egyébként tegnap még „rocsóval" érkező fakitermelési vállalkozókat is láttunk, akik az ártéren kidöntött fák állapotát vizsgálták.

 

Készültségi fokozatok

           

Harmadfokú készültség van a vízügyi igazgatóság területén a Nagy-Duna Vének és Dunaremete közötti árvízvédelmi szakaszán – közölte Janák Emil központi védelemvezető. – Másodfokú a Mosoni-Dunán, a Vének–Dunaszentpál közötti szakaszon, míg elsőfokú a Nagy-Duna Dunaremete–Rajka közötti szakaszán, a Mosoni-Duna jobb partján, a Rábca menti szakaszon, valamint a Rába Győr–Árpás, Győr–Koroncó és Koroncó–Mórichida közötti szakaszán. Az igazgatóság védelmi osztaga továbbra is készültségben van.

 

Elindultak a szivattyúk

 

A csapadékos időjárás hatására a belvízvédelmi csatornák telítettsége tovább növekedett. Jelenleg 6800 hektáros területet borít belvíz az igazgatóság területén. Másodfokú a belvízvédelmi készültség a Mosoni-Duna bal parti, a Rábca menti szakaszokon, és üzembe helyezték a győrzámolyi, a lesvári, a győrsövényházi szivattyútelepet és a tárnokréti szivattyútelep indítását is elrendelte a központi védelemvezető. Elsőfokú a belvízvédelmi készültség a kapuvár–hansági és a Nagy-Duna menti belvízvédelmi szakaszokon.