Tovább árad a Duna               

 

 

           

            F. J.

2005-07-14

 

           

            A szigetközi szakaszon továbbra is árad a Duna. Ezidáig hétszázötven hektárt borít belvíz.

 

 

 

            Változatosan alakult Nagybajcsnál a Duna vízállása, közölte szerdán a Kisalfölddel Láng István központi védelemvezetõ-helyettes. Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság azt valószínûsíti, hogy a stagnálást és némi vízszintcsökkenést a bõsi vízlépcsõ üzemeltetése és a kedd délután megkezdett vízmegosztás befolyásolta.

 

Az Öreg-Dunába és a mellékágrendszerbe átadott vízmennyiség még tegnap is meghaladta a másodpercenkénti 2000 köbmétert.

A magas vízállásra tekintettel az igazgatóság másodfokú árvízvédelmi készültséget tart fenn a Dunakiliti gátõrjárásban és a Dunaremete–Vének közötti szakaszon. Komárom térségében elsõfokú az árvízvédelmi készültség. A szakemberek Nagybajcsnál 620–630 centiméteres vízállásnál várják a tetõzést ma reggelre.

 

A Mosoni-Duna vízállását döntõen befolyásolja a Dunán levonuló árhullám. Gyõrnél tegnap a délelõtti órákban 450 centiméter volt a vízállás, s az igazgatóság elsõfokú árvízvédelmi készültséget tartott fenn a Gyõr és Bácsa közötti szakaszon. A Mosoni-Duna tetõzését Gyõrnél 540 centiméterrel ma délután várták.

 

A megyében tegnap 750 hektár volt a belvíz borította terület a kapuvár–hansági és a Rábca menti belvízöblözetben. A szivattyútelepeket még nem kellett üzembe helyezni, elsõfokú belvízvédelmi készültség volt érvényben.

 

 

           

           

            Felhõszakadás és tragédia       

            Villámcsapás ölt Zsirán           

            Árvíz- és belvízvédelmi készültség