Törvény védi a hóvirágot                

 

            Tóth Gyula

2006-02-03

 

            Az év elejétől védett növénynek számít a hóvirág. Aki leszakít egy szálat, 10 ezer forintra büntetik.

 

            A Kisalföld szerdai számában adott hírt arról, hogy a hóvirág bekerült a fokozottan védett növények közé. Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség természet- és tájvédelmi osztályvezetője, Roth Matthaea tegnap elmondta lapunknak, az

európai uniós listán – amelyre tavaly augusztusban a hóvirág is felkerült – számos, Magyarországon nem létező növény szerepel.

 

– Főként a mediterrán országokból, például Spanyolországból van rengeteg faj a listán. Térségünket, azon belül Győr és Gönyű környékét a homoki szegfű, a cseh homoki szegfű, s most már a hóvirág képviseli.

Az osztályvezető elmondta, hogy a védett növények eszmei értéke 2 ezer forintig terjed, míg a fokozottan védetteké elérheti az 50–100 ezer forintot. A hóvirágnál a 10 ezer forint azért jelentős, mert pár szál birtoklása szabálysértés helyett már bűntettnek minősül.

 

– Idén a lakosság tájékoztatásán, a problémák megelőzésén van a hangsúly és nem a büntetésen. Gond nem azzal szokott lenni, amikor egy család kiment hóvirágot szedni. Sokkal inkább ott, ahol ipari méretekben gyűjtötték a növényt. Sokszor földmunkagépekkel, gyeptéglában szedték a hóvirágot, hagymástól, gyökerestől, teljesen tönkretéve az élőhelyét. Ez szerencsére a megyében nem volt jelentős, inkább Somogyban, Baranyában okozott problémát – sorolta a természetvédelmi szakember.

A felügyelőség a Fertő–Hanság Nemzeti Parkkal abban állapodott meg, hogy a hóvirágos helyeken tájékoztat táblákat tesznek ki, felhívják a figyelmet a tilalomra. A természetőrök sűrűbben járnak majd ezekre a területekre – a Felső-Szigetközbe, Lébény térségébe, Ásványrárón a Zselykei-erdőbe –, hogy felhívják a figyelmet a szabályozásra.

 

– Akkor, ha iparszerű gyűjtést tapasztalunk, természetesen megtesszük a feljelentést. S a családok ezentúl csak gyönyörködhetnek a hóvirágokban, amikor kirándulnak, leszakítani azonban nem lehet azokat – magyarázta a tájvédelmi osztályvezető.

 

A szakember szerint előbb-utóbb a hóvirággal is az történik, mint a ciklámennel vagy a tőzikével. Amikor ezek a virágok védettek lettek, lassan eltűntek a piacokról. A felügyelőség az árusítóhelyeken is ellenőriz majd, de nem azonnal büntet, egyelőre a figyelmeztetés a cél.

 

A lényeg a tájékoztatás, a következő szezonban azonban komolyabb fellépés is lehet. A tájékoztatást a bevásárlóközpontok is megkapják. Ugyanis a természetvédelmi törvény értelmében a védett növények termesztése, szaporítása, árusítása is engedélyköteles – tudtuk meg Roth Matthaeától.