Több víz kerül a szigetközi ágrendszerbe                    

 

 

           

            2004-06-09

 

           

            Mostantól a szlovákok, legalább két hétig 200 köbméterrel több vizet engednek az öreg Dunába, így a szigetközi ágrendszer 70 százaléka a hétvégére víz alá kerül.

 

 

 

            Megkezdõdött a Szigetköz elárasztása. Szlovákia legalább két hétig 200 köbméterrel több vizet enged az öreg Dunába. A szakemberek szerint így a szigetközi hullámtér 70 százaléka a hétvégére víz alá kerülhet.

 

Több vizet adnak a szomszédok. Mostantól a szlovákok, legalább két hétig 200 köbméterrel több vizet engednek az öreg Dunába, így a szigetközi ágrendszer 70 százaléka a hétvégére víz alá kerül.

 

Janák Emil igazgató, Észak- Dunántúli Vízügyi Igazgatóság: - Hiába apad a Duna, a Szlovák fél a mai naptól megkezdte a többletvíz átadását, a rajkai szakaszon. Tehát ma már egy 800 köbméter szekundum érkezik, amelybõl mi meg tudjuk ldani a szigeteknek az árasztását.

 

Az ökológusok szerint az életet jelentõ vízre a vegetációnak nagy szüksége van. A szárazság miatt ugyanis több növényfaj kipusztult, kevés a hal, a rágcsálók viszont elszaporodtak. A szigetközben legalább két hétig, az áradás idején, a vízi turizmus életveszélyes lehet.

 

           

            Forrás: Ma.hu 

           

Kapcsolódó cikkek:

 Folytatódik a román vasutasok sztrájkja

 Tisztogatásokat ígér a cseh ellenzék

 Titkos amerikai fogolytáborok lehetnek az Indiai-óceánon

 Az ausztrál kormány vonakodik Charles Zentai kiadatásától

 z USA nem fogja megakadályozni Németország ENSZ BT tagságát