Több vizet várva                     

 

 

           

            Cs. A.

2004-05-13

 

           

            A dunai hullámtér elárasztása továbbra is várat magára, ugyanis hetek óta csak kétezer köbméter víz érkezik másodpercenként a Szigetközbe. Az elárasztás terve június végéig marad érvényben.

 

 

 

            A magyar és szlovák vízügyi igazgatóság megállapodása alapján április 20. után két hétre vízzel árasztanák el a szigetközi hullámteret, mesterséges árvizet produkálva. Erre eddig a szükséges vízmennyiség hiánya miatt nem került sor, bár a víz hõmérséklete már megfelelõ, tíz fok feletti. Az elárasztáshoz másodpercenként legalább 2500 köbméter víz szükséges.

 

A száraz szigetközi meder vizet szomjazik, két hét alatt több életet vihetne a víz erre a szakaszra. Hetek óta azonban az átlagos kétezer köbméter érkezik a Dunán, így a vízügy egyelõre tehetetlen, nem tudják megnyitni a csapokat. Az igazgatóság munkatársai a következõ napok esõzéseiben bíznak, mely felduzzaszthatja a folyó vízszintjét. A Kisalföld információi szerint az elárasztás terve június 31-ig marad érvényben, ha addig nem éri el ezt a szintet, akkor elhalasztják a duzzasztást.