Több milliárdos vízi paradicsom                      

 

 

           

            2005-11-27

 

           

            Több milliárdos fejlesztés épül a dunacsúnyi duzzasztómûtõl indulva Bõsig, amely a magyar oldalig is elérhet.

 

 

 

           

 

           

A Dunára alapozva: Az egész folyó menti térségre hatással lehet a több milliárd forint értékû beruházás.         

A beruházás hatása egészen a magyar oldalig érhet: a dunacsúnyiak adóbevételt és munkahelyeket remélnek. A szlovák Danubia Invest nevû cég 3–6 milliárd koronát (20–40 milliárd forintot) fektet be egy, a Dunára épülõ vízi paradicsom felépítésére a magyar határ mellett. A magántársaság sport- és szabadidõközpontja elsõsorban a vízi sportokra, vízi turistákra épít.

 

A telekbérleti szerzõdés – mely 99 évre szól – aláírásához a szlovák kormány jóváhagyására is szükség volt. A dunacsúnyi „papírtigris" és környéke tehát újabb feladatot kapott: turistaközpontként is funkcionálhat a közeljövõben. A centrum az egész térség fejlõdésére hatással lehet Dunacsúnytól egészen Bõsig, sõt, akár a magyar oldalon is. Dunacsúny polgármestere, Brósz Erzsébet elmondta: nagy lehetõséget lát a település a beruházásban.

 

A dunai felvízcsatorna jobb partján létesítik a központot. Az érintett terület legnagyobb része Dunacsúnyhoz tartozik, ettõl lefelé kevesebb a hely. Azonban nemcsak a felduzzasztott Duna-szakasz partját érintik az elképzelések, hanem az elterelt Öreg-Duna mellé is sok lehetõséget terveznek. Evezõskikötõ, szállodák épülnek a duzzasztómû mellett, de lehet itt majd például vízibiciklit is kölcsönözni. A kevesebb vízzel rendelkezõ régi medernél pihenõközpontokat, zöldövezeteket, piknikezõrétet alakítanak ki. Ide épületeket nem terveznek, mivel árvíz idején veszélybe kerülhetnek.

 

A központ tervezése folyamatban van, remélhetõleg télen el is készül: az elképzelések szerint tavasszal elkezdõdhet a kivitelezés. Lassan egy éve vártunk arra, hogy eldõljön, ki végzi majd el a munkálatokat, s a kormány is jóváhagyja a terveket.

 

A településünknek több haszna is lehet a vízi paradicsomból: elsõsorban adóbevételt várunk tõle. Emellett az itt élõk is profitálhatnak a központból, hisz várhatóan rengeteg új munkahely létesülhet. Az érintett terület már korábban belekerült rendezési tervünkbe, a beruházó felbukkanása éppen kapóra jött számunkra. A terület tulajdonosa elvileg a szlovák állam, de Dunacsúnyhoz tartozik. Ha minden jól megy, alig két év múlva egy komplex turisztikai és sportközpont fogadhatja a vendégeket – mondta Brósz Erzsébet.

 

 

A dunacsúnyi központban egy dunai evezõskikötõ (ötszáz motorcsónak és jacht fogadására alkalmas), exkluzív szálloda, szórakoztatóközpont, edzõtermek, aquapark, nyári medence épül. A bõsi erõmûnél is épül majd egy kikötõ, s jó néhány kiszolgálólétesítmény: csónakház, lóversenypálya, skanzen, kerékpárutak, evezõstáborok, kempingek.