Több hektáron virágzik a ''parlagfűtenger''

 

Cséfalvay Attila

2006-09-11

 

Többhektárnyi parlagfű virágzik az Alsó-Szigetköz szántóföldjein. A gazdák nem kaszálnak.

 

Július közepén kezdődött a parlagfű virágzása: külterületeken 79 esetben, 3,5 millió forint értékben szabott ki növényvédelmi bírságot, közérdekű védekezést 21 alkalommal, 6,4 hektáron végeztetett el a növényvédelmi szolgálat. Az utak, a táblák határán 1–2 méteres csíkban marad vissza parlagfű, amit sem az útkezelő, sem a gazdák nem vágnak le. A növényvédelmi szolgálat szerint parlagfűszempontból Szigetköz a legtisztább: ennek ellentmond, amit Alsó-Szigetköz szántóin tapasztaltunk.

 

Embernyi magasságban

 

Gyulamajornál indulunk útnak tengelytörő földutakon. Dunaszeg felé tartunk, s alig megyünk egy kilométert, a szójababföld szélén kétméteres sávban virágzik a parlagfű embernyi magasságban. Névtelenséget kérő vezetőnk szerint Dunaszeg, Győrzámoly, Vámosszabadi és Nagybajcs külső szántóföldjein többhektárnyi allergiát okozó növényt találunk.

Gyűrűspuszta felé tartunk: itt a napraforgó között az egész táblában kétméternyi magasan áll a parlagfű. Szemünk könnyezik, torkunkat irritálja a pollen. Tölöspusztához érünk. Az itteni erdészháztól indult a világháború előtt az a kisvasút – a nyomvonala még néhol látszik –, amely Ásványrárón, Héderváron és Lickópusztán keresztül futott egészen Lébényig. A vagonok cukorrépát szállítottak. Most itt a napraforgó a sláger, na meg persze a parlagfű.

 

Belevész a napraforgó

 

Szinte hihetetlen: egy közel 4–5 hektáros részen, ameddig a szem ellát, csak ilyen növénnyel találkozunk: a gazda lusta volt megtárcsázni a területét aratás után. Győrzámoly magasságát elhagyva Vámosszabadi határában vagyunk. Valaki úgy döntött, hogy építési törmeléket, cserepeket szór az útra: öt nagyobb kupaccal találkozunk az úgynevezett 14-es út mentén. Ismét Tölöspuszta felé fordulunk, újabb 4–5 hektárnyi virágzó parlagfű, elvétve közte néhány napraforgószál látszik. Még a Bős felől érkező, 10 ezer voltot szállító nagyfeszültségű távvezeték lábát is benőtte a parlagfűtenger. Győrzámoly határában még „megtekintjük" azt a dombot, mely alatt állítólag több száz disznó teteme fekszik, majd hazafelé, már a szigetközi útról azt látjuk: Gyulamajor előtt is kitárul előttünk a végtelen pollentenger.

 

Behajthatatlan

 

Belterületen persze jobb a helyzet, igaz, gondok itt is akadnak. A halászi önkormányzatnál idén nem rendeltek el kényszerkaszálást, akárcsak Héderváron: ez utóbbi településen a parlagfűszezon beállta előtt szórólapokon figyelmeztették a területek tulajdonosait kötelezettségükre. Darnózselin több kaszálási felszólítást is postáznia kellett az önkormányzatnak. Fazekas Zoltán polgármester szerint ennek foganatja „csak módjával" volt.

 

Kényszerkaszáltat az önkormányzat

 

– Néhány emberrel képtelenség kommunikálni, így náluk az önkormányzat közmunkásai vágták le a parlagfüvet. Sajnos ennek költségeit kiszámlázni s behajtani sem tudjuk rajtuk, hisz ezek az emberek anyagi forrással alig rendelkeznek. Igaz, ellenpéldával is szolgálhatok: önkormányzati területen is már többször kaszáltunk, melyhez magángazdáktól is kaptunk segítséget. Az önkormányzatnak rengeteg a zöldterülete, így akad munka bőven a parlagfűvel – mondta a településvezető.

– Ha a terület 30 százaléknál nagyobb mértékben fertőzött, akkor el kell kezdeni a kényszerkaszálást, s a tulajdonosra kiszabott büntetés kétmillió forintig terjedhet. Dunaszigeten kiküldtük a felhívásokat, melynek mindenki eleget tett: így eddig retorziót nem kellett alkalmaznunk – mondta Domján Szabolcs jegyző.