<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Tízmilliárd forint a tét

Cséfalvay Attila

2007.12.06.

Mosonmagyaróvár - December közepétől nyújthatja be a Mosoni-Duna és Szigetköz rehabilitációs pályázatokat a vízügyi igazgatóság: több mint tízmilliárd forint juthat rehabilitációra. Tóth Tiborné dr. országgyűlési képviselő szerint az ügyben övé a leghálátlanabb feladat, s egyetlen megyei képviselőtársa sem segít a lobbizásban.

 

A Szigetköz-Felső Duna mente Térségi Fejlesztési Tanács négy bizottsága szerdán összevont ülést tartott. Ezen Németh József, az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi Igazgatóság munkatársa beszélt a két beadandó nagyprojektről.

 

– A Környezet- és Energia Operatív Program kétfordulós „eljárására" a szigetközi mentett oldali és hullámtéri vízpótló rendszer ökológiai célú továbbfejlesztésével (6 milliárd forint) és a Mosoni-Duna és a Lajta térségi vízgazdálkodási rehabilitációjával (4,86 milliárd forint) pályázik a vízügyi igazgatóság. Az első forduló pályázatait december 12-től fogadják be, s a gyorsaság itt milliárdokat érhet. „Úgy tűnik, a tervezett költségvetésben a pénzösszeg rendelkezésre áll" – mondta Németh József, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Igazgatóság munkatársa. Ezután részletesen foglalkozott a két tervvel: Szigetköz esetében ez főleg az alsó szakasz vízpótlását érintené. Erre elvi engedélyezési terv rendelkezésre áll, ez a pályázat alapja. A Mosoni-Duna rehabilitációjában a vizes élőhelyek, mellékágak, csatlakozó csatornák rehabilitációját, folyópartok rendbetételét, mederkotrást, vízszintemelést kell megoldani. A Lajtán a duzzasztó ökológiai átjárhatóságát, a belterületi szakasz rendbetételét biztosítanák.

 

Dr. Kárpáti László, a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatóságának vezetője szerint várhatóan támogatják az elképzelések nagy részét. Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelet előzetes környezeti hatásvizsgálatot végez az alsó-szigetközi vízpótlásról. Ezt két részre bontották: mentett oldali és hullámtéri vizsgálatra. Várhatóan a mentett oldalra nem, ám a hullámtérre részletes környezetvédelmi vizsgálatot kérnek majd. Széles Sándor a Szigetközi Fejlesztési Tanács tagjaként úgy fogalmazott: Győr alsó műtárgy nélkül a pocsolyák városa marad. Németh válasza szerint egyelőre mi sem látjuk, rövid időn belül ennek a megépítésére milyen pénzt tudunk szerezni.

 

Hozzátette: sikeres pályázat esetén Szigetköz esetében 2009 végén kezdődhet a munka, a Mosoni-Dunán talán kicsit előbb. Böősy Imre ásványrárói polgármester elmondta: testületük úgy határozott az Árvai-ágvéglezárás módját illetően, hogy „ha a kérdés aktuális lesz, félreállunk". Felajánlotta: érvényes környezetvédelmi engedélyük módosításával felgyorsulhatnának a folyamatok.

 

Tóth Tiborné dr. országgyűlési képviselő először a sérelmeiről beszélt: „Ebben az ügyben enyém a leghálátlanabb feladat, s megyei képviselőtársaim sem segítettek a lobbizásban." Úgy folytatta: „Az ellenkampányt s a röplapok terjesztését kikérem magamnak." A fejlesztési tanácsot arra kérte, értékelje munkáját, melyet a projektek sikeréért tesz. „Utolsó esélyként látom a mostanit, s hogy a közös ügyünknek ártsunk, nem tűröm el" – hangzott el.

 

Forrás: Kisalföld - www.kisalfold.hu