Tizenegyedszer irtottak Győrben

 

D. Pusztai Andrea

2006-09-08

 

Túl vagyunk a vérszívószezon tizenegyedik szúnyoggyérítésén, az irtószer 3000 hektárt gyűrt le a megyeszékhelyen és környékén szerda este, a munka ma folytatódik. A hatékonyságot garantálják a szakemberek, ugyanis a repülőgépek a két felszállás között a Szigetköz 5000 hektárnyi területe felett is dolgoztak.

 

         Meddig vakarózunk? Amíg a hőmérséklet 10 fok alá nem csökken és el nem lehetetleníti az utolsó szúnyog életfunkcióit is. Júliusban és augusztusban épp e lehűlés miatt volt néhány nyugodtabb napunk, most azonban visszatért a nyár, így a felmelegedett sekély tocsogók ontják a szúnyogutánpótlást.

Szerda este két repülő emelkedett a magasba a bőnyi kifutóról, a május 4-i első óta tizenegyedszer. A próbahúzás után az egyik gép a vizes élőhelyeket vette célba, ahol a lárvákat pusztította, a másik a lakott területek felett gyérítette az állományt, mindezt pedig földi melegködös irtás is kiegészítette. Győr közigazgatási területének háromnegyedével, 3000 hektárral végeztek szerdán, ma a kimaradt területek következnek, de lesz, ahol repetáznak, összesen 1500 hektáron.

A permetezés előttihez képest tegnap reggelre tizedére csökkent a csípésszám. Az irtásra használt anyag egyébként külföldről érkezik, a plombált szerből előbb mintaként egy kis üvegbe kerül (reklamáció esetére), majd a Cobo-coop gépei szívnak fel belőle 1–1 köbmétert. A nagyjából 30–50 méter széles szórósávot a pilóta és az őt kísérő ellenőr fentről kitűnően látja, így akár egy fűnyíró, úgy kanyarodhat rá a gép a következő sávra. A repülési magasság általában 15–30 méter.

A szelet hozó frontok késleltették szerdáig a legutóbbi irtást, most azonban hajráztak a szakemberek, ugyanis a mai esti felszállásig a Szigetköz 5000 hektárnyi területe felett is gyérítették a vérszívókat.

A szúnyogirtás idei költsége a megyeszékhely költségvetését 50 millió forinttal „gyérítette”, a folytatás az időjárástól és a türelmünktől függ.