<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Timaffy-emléktábla és -emlékszoba

Cséfalvay Attila

2007.11.11.

Dunasziget - A falu első tanítója, Timaffy Endre tiszteletére emléktáblát és emlékszobát avattak szombaton Dunaszigeten. A tárgyi emlékeket bemutató helyiség helyi összefogás eredménye.

 

Emléktábla-avatással kezdődött a Timaffy-ünnepség a településen. A falu első iskolájának épületén – jelenleg itt gazdabolt működik – Zemplenszky Gyula alkotását, egy Timaffy Endre portréjával ellátott kerámiatáblát adták át. A település első tanítójára emlékeztek a helyi iskolában is, ahol a Timaffy család jelen lévő tagjait köszöntötték. A falu első tanítója nemcsak az iskola beindításában, hanem a közigazgatásban, a néprajzkutatásban és a szigetközi tudományos kutatómunkában is fontos szerepet játszott. Örökségét unokája, a néhány éve elhunyt dr. Timaffy László vitte tovább.

 

Hargitai Frigyes tagintézmény-vezető (a dunaszigeti iskola iskola idén a dunakiliti intézményhez társult) ünnepi beszédében elmondta: szülői kezdeményezésre alakították ki az emlékszobát, de rengeteg segítséget kaptak a Timaffy családtól s anyagi támogatást a megyei önkormányzattól. Mivel a dunaszigeti intézmény nyáron hatosztályosra csökkent, az egyik „felszabaduló" teremben alakították ki a tárgyi emlékeket hordozó Timaffy-emlékszobát. A néprajzi témájú írások mellett megtalálhatjuk itt többek közt az iskolalapító tollát, pecsétjét, valamint fotókkal is bővült a tárlat.

 

A dunaszigeti diákok a település első tanítójára, Timaffy Endrére emlékeztek a tárgyi emlékek között. Fotó: Cséfalvay Attila

 

Forrás: Kisalföld - www.kisalfold.hu