Tetõzik az árhullám                 

 

 

           

            Cs. A.

2005-08-17

 

           

            Elsõfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Duna Vének és Dunaremete közötti szakaszán.

 

 

           

 

           

           

Szerdán elsõfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Duna Vének és Dunaremete közötti szakaszán, valamint a dunakiliti gátõrjárásban. Az árhullám tetõzését mára várják.

 

A Közép-Európa feletti frontrendszer miatt az elmúlt három napban a Duna vízgyûjtõjén jelentõsebb csapadék hullott: Salzburg környékén például egy nap alatt 150 milliméter. Az elõrejelzések szerint a hét végéig még többször eshet az esõ. A Duna felsõ szakaszán a kedd reggeli óráktól a mellékfolyók intenzíven áradni kezdtek: az ausztriai Kienstocknál egy nap alatt 3,6 métert emelkedett a folyó vízszintje. Eközben Linz felett már apadás észlelhetõ. A szlovákiai Dévénynél tegnap reggel 546 centiméteren állt a Duna.

 

– Az árhullám a Duna magyarországi felsõ szakaszát is elérte – adta ki tegnapi sajtóközleményében Baross Károly, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság központi védelemvezetõ-helyettese. Nagybajcsnál a vízmérce egy nap alatt 2,8 méteres áradást mutatott, Gyõrnél a vízszint meghaladta a 3 métert. A megyeszékhelyen a szabad strand víz alá került, a Mosoni-Duna vízszintje is elérheti a rakpartot: emellett a véneki üdülõterülethez vezetõ bekötõutat is elöntheti a víz. A vízügyi igazgatóság tegnap reggel tíz órától elsõfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Duna Vének és Dunaremete közötti szakaszán, valamint a dunakiliti gátõrjárásban. Az árhullám tetõzése mára várható: a vízügyi igazgatósághoz tartozó többi folyón nem számítanak nagyobb áradásra.