Tervmódosítás a késlekedés oka                    

 

 

           

            Méhes Á.

2005-10-14

 

           

            Az elképzelésekhez képest fél évet késik a Bezenye határába tervezett Lukale-élményváros megépítése, mivel a terület rendezési tervét módosítani kell. Az Euro Vegas beruházói pedig a szerencsejáték-koncesszió elbírálására várnak. Ezután itt is módosítani kell a rendezési tervet.

 

 

           

 

            Lapunkban korábban már több alkalommal beszámoltunk arról, hogy a ciprusi bejegyzésû Doxeon Investment & Consulting Ltd. tulajdonában lévõ részvénytársaság élményváros építését tervezi Bezenye és Hegyeshalom között. A létesítmény 57 milliárd forintból 153 hektáron épülne fel Bezenye és Hegyeshalom határában.

 

 

Munka 6700 embernek

 

A „Lukale Amusement Town hu” fantázianevû élményvárosba hatvannyolc különbözõ szórakoztató elemet és show-mûsort álmodtak a tervezõk, fedett és szabadtéren egyaránt. Ezenkívül 588 ágyas luxushotel is lehet majd a területen, valamint 60 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont várja a látogatókat az év minden napján. A beruházás elsõ ütemében 6700 embernek ígér munkalehetõséget. Már kezdetben évi 2,6 millió látogatóval számolnak, s mintegy hetvenöt százalékukat Ausztriából várják.

Az élményváros nagyban megváltoztatta – 700-ról 472 millió euróra – a szintén erre a területre álmodott Euro Vegas terveit. A kaszinóváros beruházója a háromszáz hektáros területének felét adta el a projektfejlesztõ osztrák Lukale Investment & Development Rt.-nek az élményváros kialakításához.

A befektetõk ez év elején álltak elõször a nyilvánosság elé és beszéltek tervükrõl.

Az eredeti elképzeléseik szerint

 

a napokban rakták volna le

 

az élményváros alapkövét, és

 

a jövõ év õszén már megnyitotta volna kapuit a látogatók elõtt.

 

A megvalósítás azonban csúszik, néhány hónapot.

Rada Anikó, a Lukale társaság magyarországi képviselõje a Kisalföld érdeklõdésére elmondta: a beruházás megvalósításának ütemterve lényegesen módosult az eredetihez képest. A terület rendezési tervét az Euro Vegas beruházására készítették el, így ezt módosítani kell. Az engedélyeztetéseket követõen várhatóan jövõ év nyarán kezdik meg az élményváros építését és 2007 szeptemberében nyitják meg a létesítményt.

 

 

Egy projektre készítették

 

Schmatovich Mátyás, Bezenye polgármestere elmondta: annak idején a 243 hektáros terület rendezési tervét egy projektre készítették el. Idõközben a Lukale-élményváros beruházói 153 hektárt vásároltak meg a területbõl. A rendezési terv egy építési területrõl rendelkezik, így többek közt ezt a részt kell megváltoztatni, valamint az eredetileg a föld alá tervezett vasútállomás sem valósul meg ebben a formában.

 

 

A koncesszióra várnak

 

Az új terv készítésérõl már a napokban aláírták a szerzõdést a befektetõk, az ezzel járó költségeket pedig az Euro Vegas beruházói állják.

A kaszinóváros rendezési tervét szintén módosítani kell a terület megosztása miatt. Várhatóan még idén ez is megindul, amennyiben a befektetõk elnyerik a szerencsejáték-koncessziót.

Stipkovits Pál országgyûlési képviselõ érdeklõdésünkre elmondta: a szerencsejáték-koncessziót a közelmúltban már kiírták, jelenleg a pályázatok elbírálása folyik. Ez várhatóan az év végére lezárul.