Tervek vannak, komplex program nincs a Szigetközre                        

 

 

           

            Cséfalvay

2004-10-08

 

           

            A Szigetköz jövõjérõl folyt a szó tegnap és tegnapelõtt a helyi vezetõk és szakemberek, valamint a Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatal munkatársai között. Ezen komplex területfejlesztési program – melyben a jövõre tervezett natúrpark is szerepelne – kidolgozását sürgették, majd kiderült: jövõre kevesebb pénz jut a rehabilitációra.

 

 

           

 

            A Szigetköz közeljövõjérõl szóló mosonmagyaróvári megbeszélésen Pintye Ágnes, a Miniszterelnöki Hivatal osztályvezetõje elmondta: csak átfogó szigetközi fejlesztési programmal lehetne nagyobb pályázatokat beadni. Az Európa Terv adta lehetõségeket kihasználhatja a térség: az ehhez szükséges tervdokumentációt két éven belül el kell készíteni. A magyar–szlovák tárgyalások döcögõsen haladnak, a területfejlesztéssel nem lehet várni az elhúzódó megegyezésre.

 

 

2006-ra 770 millió a terv

 

Legalább a Mosoni-Duna esetében el lehetne indítani egy nagyszabású projektet, melyben uniós forrásra pályáznának. Pintye Ágnes szerint a rehabilitáció és a területfejlesztés összefüggõ kérdés. A jövõ évi költségvetésbe 230 millió forint került egyelõre rehabilitációra Szigetköz és a Mosoni-Duna neve mellé, melyet még abban az évben fizetnének ki. Szeretnék azonban elérni, hogy 2006-ra a kormány garanciát vállaljon 770 millió forintról, melyet térségi fejlesztésre használnának fel.

 

 

Nincs vita a célokról

 

Janák Emil vízügyi igazgató elmondta: – Mára eljutottunk oda, hogy nincsenek érdekellentétek, teljes az egyetértés a megvalósítandó célok felõl. A jövõben az alsó-szigetközi vízpótlás kaphat kiemelt szerepet.

Répásy Ágnes, a fejlesztési hivatal munkatársa úgy vélte: konszenzus kell a térségi vezetõk részérõl a nagyprogramok támogatásáról, s a natúrpark-projekttel is indulni kellene az uniós versenyben.

 

A polgármesterek szerint

 

Varga Kálmán rajkai polgármester nehezményezte, hogy a rehabilitációs pénzeket most csak a következõ évben fizetik ki, így idén õk már semmilyen munkát nem tudnak elvégezni. Azt is sérelmezik, hogy a Natúra 2000 programban kijelölt területeket csak hallomásból ismerik. Ráadásul õk már három éve támogatták a natúrpark ötletét, de akkor azt elvetették, mondván: lehet itt még nemzeti park. Szokoli Sándor dunakiliti településvezetõ elmondta: szeretnék, ha a Szigetközt a hátrányos helyzetû térségek kategóriájába sorolnák.

 

Ennek hiánya miatt jó néhány pályázatban nem vehetnek részt. Szerinte csak össze kell csiszolni az elképzeléseket, mert „itt már annyi tervet készítettek az elmúlt húsz évben, hogy azzal már Dunát lehetne rekeszteni".

 

Pap János országgyûlési képviselõ (Fidesz) tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta: a Szigetköz-bizottság elnökeként négy kérdéssel fordult a környezetvédelmi miniszterhez. A nemzeti parkkal kapcsolatban azt a választ kapta: a tárca szeretne a Szigetközben nemzeti parkot.

 

A rendezetlen vízpótlás és földtulajdonviszonyok, valamint állami pénzhiány miatt azonban ez egyelõre nem megoldható. A hátrányos helyzetû térség besorolást a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján lehet csak kezdeményezni. Az érzékeny természeti területek kategóriába az agrártárca pénzhiánya miatt nem sorolhatják a Szigetközt. A rehabilitációs pályázatok elbírálását is a pénz határozza meg, ráadásul jövõre egy címszó alatt szerepel a Mosoni-Duna és a Szigetköz. Pap János azt a kutatási eredményt sem tartja elfogadhatónak, miszerint nyolcvan százalékkal magasabb most a talajvíz a térségben, mint a Duna elterelése elõtt.