Teleobjektívvel Lipótra                       

 

 

           

            Cséfalvay

2004-08-11

 

           

            A lipóti Holt–Duna rehabilitációja során a Szigetköz vízi élõhelyei közül az erre a területre jellemzõ morotvatavak – lefûzõdött Duna-ágak – egyikét alakították ki a vízügyi szakemberek 1995–ben. Télen a Szigetközi Tájvédelmi Körzet munkatársai néhány millió forintból Lipóton egy madármegfigyelõt is felépítettek.

 

 

           

 

            A Duna elterelése után kiszáradt lipóti Holt-Duna rehabilitációja során morotvatavat alakítottak ki a területen.

 

A változatos madárvilágban még a helyiek is fedeznek fel számukra új fajokat. A kilencvenes évek elején a Duna egyoldalú elterelésének következtében a lipóti szakaszon kiszáradt meder fogadta a látogatókat.

Több módszerrel próbálkoztak a természetes élõvilág visszaállítására: szivattyúval akarták pótolni a hiányzó vizet, ám végül a morotvató kialakításával sikerült rehabilitálni a területet. Hegyi Tamás tizenhárom éve üzemelteti a tóparti kempinget. Úgy gondolja: annyira jól sikerült a vízpótlás, hogy most minden eddiginél változatosabb madárvilágot rejt itt a nádas.

 

– Ide szinte minden vendég távcsõvel jön – mondta Hegyi Tamás. – A madármegfigyelõ téli átadása még több embert vonz Lipótra: hollandok, németek és magyarok visszajáró vendégek, akik teleobjektívekkel figyelik a madarak mozgását. A kifli alakú Holt-Duna vizén, a nádasokban jó néhány ritka faj is megfigyelhetõ. Él vagy átvonul itt többek között szárcsa, jegesréce, vércse, rétisas is. A tavon horgászni is lehet. Az érintetlen, védett terület a fotósoknak és a természetet szeretõknek is felüdülést nyújt, de a termálfürdõ közelsége is vonzerõt jelent.