Tanulmány helyett szakembert             

 

 

           

            2004-05-24

 

           

            Öt szigetközi térségfejlesztési társulás levelet írt dr. Kovács Györgynek, a Duna-rendezésre felállított magyar–szlovák tárcaközi bizottság titkárának. Ebben azt kérik, hogy a térségbeli önkormányzatok helyi szakemberek segítségével dolgozhassanak ki rehabilitációs javaslatokat.

 

 

           

 

           

           

Rehabilitáció: A helyiek önálló megoldást sürgetnek.   

A Szigetközben a fejlesztési lehetõségeket megbénította a vízlépcsõkérdés megoldatlansága. Nincs kialakult jövõkép a térség fejlesztését alapvetõen meghatározó vízgazdálkodás tekintetében" – áll az öt helyi térségfejlesztési társulás – az Alsó-szigetközi Önkormányzatok Térségfejlesztési Társulása, a Szigetközi Önkormányzatok Szövetsége, a Felsõ-Dunatáj Térségfejlesztési Társulás, a Felsõ Mosoni-Dunatáj Térségfejlesztési Társulás, a Nyugati Kapu Térségfejlesztési Társulás – által a tárcaközi bizottság titkárának, dr. Kovács Györgynek írt levélben.

 

 

Megoldást a Szigetközben

 

Az egységes álláspontot képviselõ szervezetek úgy vélik: a mostani állapot csak a vízlépcsõvita résztvevõinek, a tanulmánytervek készítõinek és a vizsgálatokat végzõ szervezeteknek jó. Az itteni önkormányzatok nem kaptak lehetõséget, hogy saját maguk oldják meg a kérdést. Véleményük szerint a Szigetköz ma már az egyik leginkább „kutatott terület": az eredmények értékelése azonban senkinek sem fontos. A kutatásokban a helyi szakemberek közül csak néhány vesz részt, holott a Nyugat-Magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári karának munkatársai jóval több feladat ellátására lennének képesek.

 

 

 

Önálló javaslattal

 

A levélírók állítják: a szigetközi önkormányzatok szándéka, hogy a térség jövõképét leginkább szolgáló saját rehabilitációs megoldást dolgoztatnak ki. Csak olyan javaslattal állnának elõ, ami megfelel az 1977-es szerzõdésben foglaltaknak, s nem befolyásolja a vízlépcsõvita által érintett többi magyar területet. Az önkormányzatok a Duna szigetközi szakaszának rehabilitációjára tennének önálló megoldási javaslatot. Ehhez kérik Persányi Miklós miniszter erkölcsi és anyagi támogatását. (Mint korábban kiderült: a szaktárca hajlana a korábban már megismert meanderezõ megoldásra, sõt, a szlovák partner minisztérium egyértelmûen ezt támogatná.)

 

 

Eredmények helybõl

 

– Miniszteri felkérésre válaszoltunk közös levelünkkel – állítja Babos Attila dunaszegi polgármester, egyben az Alsó-szigetközi Önkormányzatok Térségfejlesztési Társulása elnöke. – Minden társulás egységes a kérdésben, ezért azonos tartalommal öt levelet küldtünk a minisztériumnak. Szeretnénk helyi, a térség állapotának javításában érdekelt szakembereket bevonni a munkába. Eredményt eddig úgyis csak õk értek el: a dunakiliti fenékküszöb megépítése, s a hullámtéri

 

elárasztás terve is a nevükhöz fûzõdik. Egyébként az Alsó-Szigetközben különösen siralmas a helyzet: a Mosoni-Duna vízszintje alacsony, több helyen jelentõs az eliszaposodás. Komplex rehabilitációra van szükség: lehetõség esetén a saját megoldási javaslatunk kidolgozását két hónapon belül el tudnánk kezdeni – állítja Babos Attila.

 

 

Szakmai fórum

 

A folyógazdálkodási változatok újraértékelésérõl, s a dunakiliti tározó területének rehabilitációjáról tart szakmai fórumot szerdán a fõvárosban a VITUKI Consult Rt. A cég képviselõi szeretnék, ha az elkészülõ tanulmány segítséget nyújtana a magyar–szlovák tárgyalások folytatásához.