Szigetköz múltja képekben                 

 

 

           

            Cséfalvay Attila

2005-09-19

 

           

            Szigetköz vallási, szellemi és tárgyi kincsei hamarosan minden régióbeli iskolába eljuthatnak.

 

 

 

           

           

Aranymosás    

Félmillió forint hiányzik a Timaffy-gyûjtemény – kiegészítve más szigetközi anyagokkal – „interaktívvá tételéhez": az anyagot általános iskolákba is eljuttatnánk. A Kisalföld sorozatot indít a Szigetköz-kutató képeibõl, melyhez olvasóink történetét, anyagait is várjuk.

 

Szigetköz vallási, szellemi és tárgyi kincsei hamarosan minden régióbeli iskolába eljuthatnak: dr. Timaffy László pótolhatatlan anyagot gyûjtött össze élete során. Fûzfa Zoltán, a Pisztráng Kör elnöke Timaffy László özvegyétõl, Edit nénitõl kérte „kölcsön" az évtizedek során összegyûjtött páratlan szigetközi anyagot.

 

 

Megismerni a hagyományt és a múltat

 

Ezeket a kincseket – más szigetközi anyagokkal együtt – elõször egy CD-re szeretnénk összegyûjteni – kezdte Fûzfa Zoltán. – Több mint ezer fotó áll a rendelkezésünkre, köztük régi és újabb képek: mindegyik Szigetközzel kapcsolatos. Az elkészült anyagból kiállításokat és elõadásokat tartanánk, s mindenki megismerhetné a tájegység hagyományait, múltját és jelenét.

 

 

Történeteket várunk

 

Lapunk Timaffy-sorozatába az olvasóinkat is bevonnánk: akik felismerik magukat vagy valamelyik családtagjukat a régi felvételeken, s szívesen mesélnének ehhez kapcsolódó történetet, kérjük, küldjék be nekünk vagy jelentkezzenek szerkesztõségünkben.  

Annyi bizonyos, hogy összetett, rengeteg témát tartalmazó CD készül: rajta lesz az összes szigetközi térkép, s az évtizedek során a dunai ágrendszerek változása is. A települések méretei, légi fotók, sõt, különbözõ infravörös hõtérképek is letölthetõk lesznek. Az 1954-es mellett a 2002-es árvíz képeit is egymás mellé sorakoztatjuk, de az itteni növény- és állatvilág sem marad le a lemezrõl. Úgy tervezzük, hogy a helyi iskolák ingyen juthatnának hozzá ehhez a CD-hez, bolti forgalomban pedig jelképes összegért árulhatnák. Az interaktív lemez elkészítése csaknem félmillió forintba kerül: Phare-pályázaton próbáltunk pénzt szerezni rá, ám ez nem sikerült. Egyelõre emiatt csúszik a dolog, de remélem, mihamarabb elkészülhet a lemez.

 

 

Õsi mesterség a Szigetközben

 

A Kisalföld a Timaffy-gyûjteménybõl elsõként a vizek titokzatos vándorait, a szigetközi aranyászokat mutatja be. Apáról fiúra szállt mesterségük, az aranymosás titka, és éppúgy összetartottak, segítették egymást, mint a halászok. Jól ismerték valamennyi partszakaszt, s ha útra keltek, nádból készült sátorban tanyáztak. A Duna mentén a csallóközi és a szigetközi parton az aranymosás az Árpád-kortól kezdve ismeretes: az Alpok palarétegeibõl nagyobb mennyiségû kimosott arany ülepedett ki a térségben. A lapátra „ráakadó", fekete alapon csillogó szemekért szorgalmasan kellett dolgozni. Az aranyászat falusi viszonyok között szerény megélhetést biztosított: a felszerelés egyszerû, házi készítésû volt. Legfontosabb eszköze a mosópad, amely enyhén ferde síkban áll. Felületére haránt irányú rovátkolást véstek vagy posztóval, gyapjúkendõvel borították.

 

Az asztal legmagasabb pontjára helyezték az aranytartalmú kavicsos homokot, erre vizet mertek, amely kimosta a hordalék finomabb szemcséit, így az aranyat is. A mosópad rovátkáiban vagy a ráterített posztó szálaiban a finom, apró, de nagy fajsúlyú aranyszemcsék visszamaradtak, leülepedtek, fennakadtak. Ha kellõ mennyiségû érc gyûlt össze, az asztalt vagy a felületét borító posztót megfelelõ edénybe mosták, majd az ebben felgyülemlõ ércport speciális kézi teknõben a szennyezõ anyagoktól tovább tisztították.

 

A víz segítségével mechanikusan tisztított aranyport a további szennyezõdéstõl higany segíts égével választották el: az aranyércszemek a higannyal foncsorrá egyesültek. A foncsorból hevítéssel távolították el a higanyt, visszamaradt a teljesen tiszta aranypor, amelyet a harmincadhivatalok aranybeváltó helyein értékesítettek. A folyamszabályozással azonban az aranyászélet is véget ért. Utóbb próbálkoztak a dunai aranymosás nagyüzemi gépesítésével, ám ez nem bizonyult gazdaságosnak.

 

 

           

            Megalakul a Szigetközi Fejlesztési Tanács       

            Szigetközi regionális kutatóközpont épül         

            Védõernyõ Szigetköz falvainak           

 

 

Kapcsolódó cikkek:

 Megszavazták Balogh jutalmát

 Egyéni mérés a távfûtésben?

 Fizetõs lehet az M1-es a határig

 Tudatosabban vásároljunk!

 Közjegyzõk a lakásmaffia ellen