<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Szigetközi 'gyöngyszemek' Győrzámolyról

Harcsás Judit

2007.11.19.

Győrzámoly - Győrzámolyon tizenhetedik alkalommal szervezték meg a hagyományos szigetközi népdaléneklési versenyt, amelyre több mint 10 iskolából – közte a nagymegyeri Bartók Béla Magyar Alapiskolából – összesen 42-en neveztek.

 

Meglehetősen nehéz döntési helyzetbe került a zsűri, hisz a hagyományos szigetközi népdaléneklési versenyre most is alaposan felkészült diákok neveztek. Siska Károly, a házigazda helyi iskola igazgatója elmondta, sokan évek óta várják a versenyt és szívesen meghallgatják azokat a „gyöngyszemeket", amelyeket évtizedekkel ezelőtt vagy éppen ma is énekelnek a helybeliek.

 

Az iskolákban egyre kevesebb az ének- és a művészeti óra, de szerencsére akadnak megszállott pedagógusok, akik fontosnak vélik az ilyen és hasonló megmérettetéseket. A Bakonyi családban a versenyen induló Annamáriának a család apraja-nagyja próbált segíteni, ami abból állt, hogy két kisebb testvérével is gyakorolták a dalokat.

 

Barsi Ernő néprajzkutató örvendetesnek tartotta nemcsak a jelentkező számát, a verseny színvonalát, hanem a tanítók és a tanítványok hallott repertoárját is. A gyűjtő-etnográfus szerint amíg a tanítók, tanárok lelkesedése ilyen, addig nem lehet nagy baj, a Szigetköz dallamvilágát, kifogyhatatlan kincsét pedig a felnövekvő nemzedék így őrizheti meg igazán, hisz ezek a dallamok így maradnak meg a köz örömére.

Díjazottak

A 2–4. osztályosok kategóriájában Csápai Dóra (Nagymegyer) és Fülöp Gergely (Marcalvárosi Közoktatási Központ) a 2. helyen osztozott, míg a zsűri három 3. díjat osztott ki, amelyet Szeri Diána (marcalvárosi), Görcsi Dominika (marcalvárosi) és Hermán Ákos (Dunaszeg) vett át. Különdíjas Varga Zita és Varga Zoé (Kodály-iskola) lett. Az 5–6. osztályosok kategóriájában 1. helyezett lett Suga Márk (Dunaszeg) és Rády Kármen (Halászi), a 3. díjat Sölétormos Márta (Győrzámoly) érdemelte ki. A 7–8. osztályosok mezőnyében 1. Dobos Nóra (Darnózseli), 2. Bokor Andrea (Darnózseli), 3. pedig Bohus Alexandra (Nagymegyer) és Bakos Dóra (Apor). Különdíjjal jutalmazták Pusztai Réka (Győrzámoly) és Csorba Dominika (Mosonszentmiklós) előadását.

 

Forrás: Kisalföld - www.kisalfold.hu