Szigetköziek a monitoringról

 

Cs. A.

2006-05-25

 

A szigetközi monitoringrendszer legfontosabb célja ma az lenne, hogy megteremtse az alapjait az immár 17 éve álló térségfejlesztés megindításának.

 

         Babos Attila, az Alsó Szigetközi Térségfejlesztési Társulás, Széles Sándor, a Felső-Mosoni-Duna-táj Társulás, Szokoli Sándor, a Nyugati Kapu Térségfejlesztési Társulás, Tóth István, a Mosoni-Duna-táj Térségfejlesztési Társulás, Tamás Lőrincné, a Szigetközi Önkormányzatok Szövetségének elnöke közös sajtóközleményt juttatott el tegnap a Kisalföldhöz.

 

„ Már több mint egy évtizede folynak a Szigetközben különféle vizsgálatok, amelyek nem fogalmaztak meg a térségben élők számára hasznosítható következtetéseket, nem alapozzák meg a térségfejlesztési elképzeléseket. A vizsgálatok sokszor egymástól függetlenül folynak, a keletkező adatok egységes, hasznosítható értékelése elmarad, holott ennek pénzügyi fedezete folyamatosan rendelkezésre áll.

Egy monitoringrendszer célja, hogy segítse, hatékonyabbá tegye a különböző rendszerek üzemeltetését.

 

A szigetközi monitoringrendszer legfontosabb célja ma az lenne, hogy megteremtse az alapjait az immár 17 éve álló térségfejlesztés megindításának.

 

A monitoringrendszer üzemeltetése csak akkor lehet hatékony, ha azt a térségi szakemberek végzik és értékelik a helyi célokat figyelembe véve. Nem lehet hasznos olyan monitoringrendszer üzemeltetése, amely már megtörtént eseményeket, korábban levont következtetéseket utólag akar igazolni. A szigetközi rehabilitáció érdekében ésszerűsített, céltudatos és egy kézben lévő monitoringrendszert kell működetni helyi szakemberek vezetésével. Ez lehet az átgondolt, a helyi igényeket is hangsúlyosan figyelembe vevő tervezési és fejlesztési munkák biztosítéka. A monitoringvizsgálatok legalkalmasabb kedvezményezettje a Szigetközi Fejlesztési Tanács lehet, amely önálló pályázati forrásokkal támogathatja a térség vállalkozóit, önkormányzatait, segíti a közlekedési infrastruktúra fejlesztését, valamint egy új szemléletű nemzeti park létrehozását" – áll a közleményben.

 

Tóth István elnök hozzátette: nagyra értékelik a két ország tudósainak együttműködésével több mint egy évtizede folyó tudományos munkát, azonban mint önkormányzati vezető úgy látja, hogy a kutatási célok között nem szerepel az itt élő emberek által elszenvedett károk feltárása, valamint ennek rendezési módja sem. Mivel eddig bizonyíthatóan milliárdokat költöttek a különböző kormányok kutatásokra és monitoringra, most itt az ideje annak, hogy tárgyaljanak az itt élő embereket képviselő önkormányzatok bevonásával a tájrehabilitációra fordítandó milliárdokról. A Szigetköz két állam közötti konfliktusból származó természeti katasztrófája következményeit ennek figyelembevétele nélkül lezárni nem lehet.

 

Miniszteri részvétel várható

 

Várhatóan Persányi Miklós magyar és Miklós László szlovák környezetvédelmi és vízügyi miniszter részvételével tartanak ma és holnap konferenciát a szigetközi környezeti monitoringvizsgálatokról Mosonmagyaróváron. Az előadók a Magyar Tudományos Akadémia szigetközi munkacsoportjának tagjai, szlovák kollégáik, vízügyi és környezetvédelmi szakemberek. A meghívottak között van Dominik Kocinger szlovák és Erdey György magyar dunai kormánymegbízott.