<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Szigetköz: eltűnni a világ szeme elől

F A L U J Á R Ó

2007. augusztus 27. 00:00

 

 

Ludwig Emil

Van még jó négy-hat hétnyi, remélhetőleg késő nyári szép idő arra, hogy akár többnapos túrát tegyünk a Szigetközben. Az Öreg- és a Mosoni-Duna között elterülő, változatos vidék ideális lehetőséget nyújt arra, hogy vízre szállva vagy kerékpár – de akár hátasló – nyergébe pattanva útra keljünk, és megismerjük e kisalföldi táj rejtett szépségeit.

 

A kanyargós, harminc és száz méter közötti szélességű, óránkénti átlagban három-négy kilométert délnek haladó mosoni Duna-ágban mintegy száz-száztíz kilométer hosszon lehet kényelmesen és biztonságosan hajózni úgy, hogy semmiféle motoros hajó, csónak nem zavarja meg az utunkat. Rajka község délkeleti szélétől három kilométerre, a Szigetközi Tájvédelmi Körzet területén található Aranykárász kempingben lehet túrakajakokat és kenukat bérelni, tetszés szerint egy vagy több napra, majd a Mosoni-Dunát tápláló zsilip alatt vízre szállva eltűnni a világ szeme elől a sűrű lombos erdőkkel, füzesekkel szegélyezett, szeszélyesen kanyargó folyón. Ugyanitt kerékpár is kölcsönözhető, sőt kívánságra biciklitúrát szerveznek, vezetővel a hírhedt dunacsúni keresztgáthoz, amellyel 1992 októberében a szlovákok elterelték az Öreg-Dunát. (Az ökogaztett hatása ugyan érzékelhető a Szigetközben, de a vízpótlási létesítmények miatt ez nem zavarja a túrázás élményét.)

A Mosoni-Duna mentén Halászi község festői partszakaszán várja kényelmes kemping, egyéb szálláslehetőség és a formás Party csárda az érkezőt; lejjebb, Kimle községet elérve újabb táborozó-, szállás- és evő-ivóhely állítja meg a túrázót, szintén varázslatos környezetben. A bejáratott, biztonságos tartózkodási helyekről át lehet váltani kerékpárra, sorra látogatni a szomszédos falvakat, amelyekben mindenütt található valamilyen helyi nevezetesség: középkori eredetű templom, műemlék kastély, több évszázados, híres fa, termálvizes fürdő, híres halászcsárda. Az élővilág barátai igazán természet közeli élményekben részesülhetnek a csendes vizeken és az erdős-rétes tájakon. Sok halfélével, roppant gazdag madárvilággal, számtalan apróvaddal és háziállattal találkozhatunk a Szigetközben. A program az időjárás és a körülmények szerint könnyen rögtönözhető, a vendéglátók, szolgáltatók készségesen segítenek a szervezésben, a „logisztikai” gondok megoldásában.

 

Jó szívvel ajánljuk. A rajkai és halászi táborhelyek után Kimlén a Cvika nevű vízparti szálláshelyet, Mecséren a Duna-parti panziót (hat kényelmes faházzal, meleg konyhával) ajánljuk. Az árak marasztalók. A legjobb étterem a lipóti Orchidea hotelben található, csúcsszínvonalú konyhával és borkínálattal, ezzel arányos árakkal. Híres halételeket főznek-sütnek az ásványrárói Szürke gémben, és aki hibátlan „retró” környezetben kíván egy jó szigetközi halászlét enni, keresse ugyanott a Titán nevű kiskocsmát. Itt-ott néprajzi értékű halsütést is kifoghatunk, kis szerencsével. Tourinform Iroda: Mosonmagyaróvár, Kápolna tér 16., telefon: 06-96/206-304, szigetkoz.lap.hu.