Szigetköz a környezeti konfliktusok térsége                

 

 

           

            2005-05-10

 

           

            Szigetköz hátrányos helyzetû térséggé nyilvánítása nem méltányossági kérdés – állítja a miniszterelnök korábbi kabinetfõnöke, Veres János.

 

 

 

           

 

Veres János egyben elismeri: hazánk környezeti konfliktusokkal leginkább érintett térségérõl van szó. A térség településeinek ügyében levelet írt néhány hónapja Széles Sándor máriakálnoki polgármester. A Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás támogatásával azt kérte, nyilvánítsák a szigetközi településeket – a Duna elterelése okozta károk miatt – hátrányos helyzetûvé, ami állami többletforrásokat biztosítana. A levélre Veres János jelenlegi gazdasági miniszter, még mint a miniszterelnök korábbi kabinetfõnöke válaszolt.

 

Veres János  miniszterelnöki   kabinetfõnöki státusában írt  levelében kifejti: „A területfejlesztés szempontjából leghátrányosabb kistérségekhez nem tartozó leghátrányosabb helyzetû települések" kategóriába való besoroláshoz több feltételnek kellene itt meglennie. Ilyen többek közt a magas munkanélküliségi arány  s az infrastrukturális elmaradottság. A listára kerülni településenként lehet, annak arányában, mennyit romlottak a fenti mutatók. „A besorolás nem méltányossági kérdés, hanem a település sajnálatos fejlettségbeli leszakadásából következik. Remélhetõleg ez sem Máriakálnokon, sem a Szigetköz más községeiben nem állapítható meg."

 

Veres János szerint a miniszterelnök támogatja a megoldáskeresést Szigetköz természeti és gazdasági gondjaira: ezt segíti a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács is. A kabinetfõnök ezen szervezet elnökének, Szakács Imrének  is levelet küldött. E szerint az itteni ökoló-

giai rehabilitáció fontosságát országgyûlési és kormányhatározatok is elismerik. Levelében kiemeli: most is tart az Országos Területfejlesztési Koncepció módosítása: ebben az ország hét régiója határozottabb fejlesztéspolitikai szerepet kaphat.

 

A kabinetfõnök elismeri: Szigetköz hazánk környezeti konfliktusokkal leginkább érintett térségei közé tartozik. Ezért itt a komplex tájrehabilitáció mellett integrált ágazatközi fejlesztési programoknak kellene megvalósulnia. A kormány elvárja, hogy a Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatal továbbra is kiemelt feladatként kezelje a térséghez kapcsolódó területfejlesztést. Emellett vállalja a gesztor szerepét a második Nemzeti Fejlesztési Tervhez kapcsolódó nagyprojektek összeállításakor.