|

 

Szigetközi fejlesztések közpénzből

 

2005. november 10.

 

Számottevő összeggel támogatja a szigetközi ökológia beruházások megtervezését és elvégzését a kormányzat, ezúttal 195 millió forintot kaptak meg a pályázó helybéliek.

 

A Szigetköz ökológiai állapotának helyreállítását, a Mosoni-Duna rehabilitációját célzó projektek megvalósítását szorgalmazza az Országos Területfejlesztési Hivatal. De már a 2003-as költségvetésben is szerepelt elkülönített pénz a Duna elterelése miatt jelentősen megváltozott vízviszonyok kedvezőtlen hatásainak enyhítésére. A holtágnak és a tónak a rehabilitációját, a vízpótló rendszert tervező, illetve kivitelező önkormányzatok pályáznak sikerrel. A 2005. évi pályázat keretében a regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős miniszter 195 millió forintnyi támogatás odaítéléséről döntést. A pénz 10 %-át tervezésre, 90%-a kivitelezésre használják fel.  A támogatási szerződések megkötésére november végén kerül sor.

 

Támogatást kap Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata a Mosoni-Duna Rudolf ligeti szakasza jobb part és szemben lévő bal part folyamszabályozásának tervezésére, Darnózseli Község Önkormányzata a szentkúti összekötő csatorna vízellátásának tervezésére, az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a Sragner-híd átépítésének  tervezésére, Dunaremete Község Önkormányzata a helyi "hallépcső" engedélyezési tervének elkészítésére, a Dunasziget Község Önkormányzata az Orbán éri összekötő csatorna vízellátásának engedélyezésére, a Vidra Környezetgazdálkodási Kft a dunai kikötő rehabilitációs projektére,   a Mosonmagyaróvári Vízitársulat Alsó-Szigetköz csatornáinak vízpótlása és többcélú rekonstrukciójára, Rajka Község Önkormányzata a Rajka, Mosoni-Duna holtág rehabilitációja III. ütemére, a Fertő-Hanság Nemzeti Park a vízterek és mocsárrétek ökológiai rehabilitációjára, Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata a Mosoni-Duna leventei mellékág rehabilitációjára, Lipót Község Önkormányzata a Szénafűi csatorna rehabilitációjának kivitelezése I. ütemére.