<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Szétkorhadt az Árpád-fa belseje

Hédervári famentés

2007-05-04

 

Már dolgoznak az ország legöregebb fájának megmentésén a hédervári kocsányos tölgy belsejéből több mázsa korhadékot szedtek ki a szakemberek. Az egyetlen élő ágat hamarosan felkötözik, május 24-re tervezik az Árpád-fa áldását.

 

A néhány hete derékba tört nyolcszáz esztendős hédervári kocsányos tölgy megmentésére Budapestről érkeztek szakemberek: a munkát ingyen vállalták.

 

Szerda óta a korhadt részeket szedik ki a fa törzséből: már többmázsányi gyűlt össze, szinte teljesen „kibelezték" a fát.

 

Olyannyira, hogy a közepe már átjárható lett. Egyetlen megmaradt ága – melyet jó ideje alátámasztással védtek – azonban zöldell. Ennek megmentésén fáradoznak a Garden Kft. munkatársai. Markovits István elmondta, az úgynevezett védekezőzónáig leszedik a korhadt részeket, majd lekezelik a fafelületet. Egyébként a fa törzsének egyik fele teljesen elhalt. Juhász József polgármester arról adott tájékoztatást, hogy egy darnózseli ácsot találtak, aki az erdészet által felajánlott faanyagból a tartógúlát elkészíti, melyet acélkarikákkal fognak össze. Így felülről kötik meg, statikailag erősítik az élő ágat: ezzel a módszerrel még legalább tíz évig megmaradhat a kocsányos. A településvezető mindenesetre a napokban a fa három hajtását is elültette. A tervek szerint a május 24-i, Boldogasszony-kápolnában tartandó kiállításkor az Árpád-fa-áldásra is sor kerül.

 

Még egy öreg kocsányos Tölgy

A Rába partján fekvő Zsennye településen is él egy hasonló korú kocsányos tölgy, mely 1958-tól természetvédelem alatt áll. A hagyomány ezerévesnek tartja, de valójában ennél fiatalabb. Állapota is hasonlít a hédervári kocsányoséhoz. Belseje teljesen üres, olyan nagy az ürege, hogy tizennégy gyerek is könnyen elfér benne. „Bejáratát" bebetonozták, hogy megóvják, de az a fától fokozottan vonja el a nedvességet. Két nagy ágát vaskengyellel kötötték össze, hogy a fa közepének kettérepedését és az ágak leszakadását meggátolják. Magassága 23 méter, kerülete meghaladja a tíz métert. Az elmúlt 70 évben a fa egyre rosszabb állapotba került, és napjainkban már csak az északi törzsrész tart magán élő, lombozattal díszített ágat. A természetvédelem szimbólumaként a Pro Natura emlékérem plakettjét díszíti.

 

 

Cséfalvay Attila

 

- KISALFÖLD -