Szennyvíztisztító háromszázmillióból                

 

 

           

            Cséfalvay Attila

2005-11-23

 

           

            A dunakiliti Veritas cég 300 millió forintból, önerõbõl épít egy saját szennyvíztisztítót.

 

 

 

           

 

Egy aggódó olvasó levele nyomán

 

„ Mindössze néhány nap alatt építettek egy csatornát a faluból a Duna-partig. Sok jel arra utal, hogy oda óhajtják kivezetni a szennyvizet, mindenféle tisztítás nélkül. Eddig a bezenyei tisztítóba ment Dunakilitirõl a szennyvíz, de ott már most sem bírnak vele, olyannyira, hogy 23 órától reggel 6-ig beleengedik a szennyvíztöbbletet a Mosoni-Dunába. Teszik mindezt akkor, mikor Magyarország az EU tagja, és a Szigetközben nemzeti park kialakítását tervezik" – írta a Kisalföldnek „Egy aggódó ember" aláírással egy olvasónk. Lapunk most megkereste az üzem vezetõit is, akik elmondták: szó sincs tisztítatlan szennyvízrõl, a cég 300 milliót áldoz egy tisztítómû létesítésére.

 

 

Zárt rendszerben párologtatják

 

 

           

A dunakiliti cég üzemcsarnoka mögötti tisztítóból egy föld alatti csõvezetéken folyik a tisztított szennyvíz a Dunába. Kattintson a képre >> 

Leitner László, a Veritas tanácsadója elmondta: 2003 elsõ felében a cég egy olyan gyártási folyamatba kezdett, amelybõl a keletkezõ szennyvíz biológiailag nehezen volt bontható.

 

– Annak érdekében, hogy a környezetszennyezés a lehetõ legkisebb legyen, a szennyvizet ideiglenesen a bezenyei tisztítón keresztül vezettük ki. Azonban a telep kapacitásának gondjai, s a szennyvíz jellege miatt más beruházásra is szükség volt. Egy cégen belül a tisztító engedélyeztetési eljárását 2003-ban indítottuk meg, s nemrégiben beszereztük az összes hatósági engedélyt.

 

Ennek birtokában kezdte el a cég az építést. A szennyvíztisztító hatásfoka 90 százalék feletti lesz: vákuumdesztillációs eljárás során zárt körû technológiában elpárologtatják a vizet, így ártalmatlanítják a hulladékot.

 

 

Elsõdleges a tisztítási hatásfok

 

A befogadó vízfelület kiválasztása okozta a hatóságok részérõl az engedélyek kiadásának elhúzódását. Amiatt, hogy megfelelõ tisztaságú szennyvíz kerüljön a befogadóba, elsõdleges szempont volt a tisztítási hatásfok.

 

A most megvalósuló rendszer a legkorszerûbb technológia. Annak ellenére választotta ezt a Veritas, hogy mind a beruházási, mind az üzemeltetési költsége a lehetõségek közül a legmagasabb volt. Viszont ezzel látták biztosíthatónak azon szemlélet megvalósulását, hogy a természetet, a környezetet maximálisan megvédjék. A cég a minõségügyi és környezetirányítási rendszerét nemcsak névlegesen alkalmazza, hanem elkötelezett is ez irányban.

 

 

Százötven köbméter naponta

 

A beruházás összköltsége több mint 300 millió forint, melyet teljes egészében önerõbõl finanszírozunk, a próbaüzem december közepén indul. Több pályázati lehetõséget is megvizsgáltunk, ám mindegyik esetében a megvalósítás minimum 1,5–2 évre tolódott volna ki, míg ezt a beruházást három hónap alatt valósítjuk meg. Az üzemcsarnok mögötti tisztítóból egy 4,5 kilométer hosszú, föld alatti csõvezetéken folyik a tisztított szennyvíz a dunakiliti duzzasztómû alatt a Nagy-Dunába. A csõrendszer nyomáspróbáját most tartjuk. Az itteni tiszítóval naponta átlagosan 150 köbméterrel kevesebb szennyvíz jut a bezenyei telepre, ez nehezen bontható, így további terheléstõl is megkíméljük az ottani tisztítót – mondta Leitner László.

 

 

           

            Szennyvízcsatorna egymillió forintért?  

            Túlterhelt a szennyvíztisztító