Szélerőműparkot terveznek

 

2006-04-24

 

100 millió eurós beruházással épít szélerőműparkokat egy német cég első ütemben Hegyeshalom, Bezenye és Rajka térségében.

           

A német Aufwind Schmack GmbH társaság Németországban már több mint tíz éve foglalkozik megújuló energiaforrásokkal, számos biogáz- és szélerőműparkot építettek és üzemeltetnek. A cég, ismerve a burgenlandi kiváló szélviszonyokat, döntött úgy, hogy ezt a szélcsatornát „meglovagolva" Magyarországon is építenek erőműveket.

 

2,4 millió euró tornyonként

 

Jürgen Meyer, a társaság ügyvezetője a Kisalföldnek elmondta: első ütemben Hegyeshalom, Bezenye és Rajka térségében építenek fel egy-egy szélerőműparkot, majd tovább folytatják Lébényben, Mosonszentmiklóson, Öttevényen és Börcsön. A környezetvédelmi és egyéb hatósági előírásokat szem előtt tartva választották ki a tornyok helyét. A társaság ezeken a területeken már hosszabb ideje végez szélméréseket, amik alapján a szakemberek szerint ideális helyszín a szélerőműparkok telepítéséhez.

 

A tervek szerint településenként tizenöt, egyenként két megawattos, dán gyártmányú széltornyot állítanak fel. A szélkerekek egyenként mintegy 2,4 millió euróba kerülnek, amit a cég részben saját erőből, részben pedig bankhitelből finanszíroz. A szélmérések alapján a tornyok egyenként mintegy 5 millió kilowatt villamos energiát termelnek majd évente.

 

Jürgen Meyer elmondta: az érintett három település önkormányzatával együttműködési szerződést kötöttek. A földtulajdonosokkal is megkötötték már a megállapodást huszonöt évre a terület bérbeadásáról. Az ügyvezető szerint a beruházás egyik sarkalatos eleme a becsatlakozás a villamosáram-hálózatba. A villamosenergia-törvény végrehajtási rendelete értelmében a Magyar Energia Hivatal határozhatja meg, mennyi áramot kell átvenniük az áramszolgáltatóknak a megújuló forrásokból villamos energiát előállító erőművek termeléséből. A hazai villamosenergia-hálózat korlátozott terhelhetősége miatt a hivatal egyelőre legfeljebb 330 megawattnyi széltorony hálózatba kapcsolásához járult hozzá. A társaság már tárgyal a Magyar Villamos Művekkel egy megfelelő átadóállomás megépítéséről, amin keresztül már fogadni tudná a hálózat ezt a mennyiségű megújuló energiát.

 

Huszonnyolc szakhatósági hozzájárulás szükséges

 

Az ügyvezető hangsúlyozta: a beruházás megvalósítását rendkívüli mértékben hátráltatják a hosszú időt igénybe vevő hatósági eljárások. A tervezési folyamat már közel négy hónapja áll a területen folyó madármegfigyelés miatt. Várhatóan ez május végére befejeződik és a befektetők reményei szerint némileg felgyorsul a folyamat. A környezetvédelmi hatástanulmány birtokában indulhat meg a településeken a rendezési terv módosítása, ami a szükséges huszonnyolc szakhatósági hozzájárulás megszerzésével fél évet vesz igénybe. Az ügyvezető abban bízik, hogy az Európai Unió által előírt megújuló energiaforrások arányának növelése a magyar energiapolitikára is hatással lesz és ezáltal felgyorsulhat az ilyen beruházások engedélyeztetése.

 

Vincze Zoltán, Hegyeshalom és Schmatovich Mátyás, Bezenye polgármesterei örülnek a tervezett beruházásnak, hiszen bevételt hoz a településeknek, ám kizárólag úgy járultak hozzá a megvalósításhoz, ha a beruházók a környezetvédelmi és egyéb hatósági előírások mellett a tájesztétikai szempontokat is figyelembe véve építik meg a szélerőműparkokat. Ezért úgy állapodtak meg, hogy a befektetők a lehető legkisebb számú és legnagyobb teljesítményű tornyokat állítják fel. Emellett ügyelnek arra is, hogy a szélkerekek képi megjelenése is egységes legyen mindegyik településen.