Százmilliók kellenek a Szigetközre                  

 

 

           

            Cséfalvay Attila

2004-07-28

 

           

            A Szigetközi és Mosoni-Duna rehabilitációjára már csak két napig lehet benyújtani az igényeket. Erre az évre 310 millió maradt a tájegységre. A legtöbb pénzre idén is a már megkezdett rehabilitálások folytatásához pályáztak.

 

 

 

           

 

           

A kevesebbõl is elvettek

 

198 millió forint a Szigetközre, 122 a Mosoni-Dunára. Idén ekkora állami támogatásra számíthatnak a Duna elterelése miatt kárt szenvedett települések. A települések korábban félmilliárdos igényt fogalmaztak meg, melybõl a kormányzati határozat után 350 millió maradt. A megszorító intézkedések még 40 milliót ebbõl is elvittek, így most 310 milliót oszthatnak szét a pályázatot beadók között. Július 31-én lejár a határidõ, az igényeket eddig lehet benyújtani a Miniszterelnöki Hivatalba.

 

 

Dunaremete folytatná

 

Rajka a Mosoni-Duna holtága rehabilitációjának folytatására idén 42 millió forintra pályázik. Ebbõl egy strand kialakítását és a dunakiliti hídig tartó, nádszûrõ mezõkkel beépített szakasz rendezését tervezik. Dunaremete – amely tavaly a legtöbbet, 46 millió forintot nyerte – szintén folytatná a megkezdett munkákat. A helyi csatorna vízellátásának és vízpótlásának összköltségét korábban 84 millió forintra becsülték, ám mint Marovics Géza polgármestertõl megtudtuk, most még 66 millió forintra pályáznak.

 

Máriakálnok a Kálnoki-Duna-ág befejezésére igényel állami támogatást: a teljes befejezéshez még 44 millió forint hiányzik. Dunaszigeten strandfelújításra pályáznak a szigetközi rehabilitáció kapcsán. Az elképzeléseket több lépcsõben valósítanák meg, ám az még nem tisztázott, mekkora összeget igényelnek.

 

Mecséren egy tavat szeretnének kialakítani 21 millió forintból. Lipóton két projekten is dolgoznak. A tavaly elkezdett Nagy-Gyöpi-övcsatorna kiviteli terveire 21,6 milliót, a Szénafûi-csatorna tervezésére 3 millió forintot igényelnének. Dunaszeg a helyi Morotva-tó rehabilitációjára 19 milliót szeretne megszerezni. Feketeerdõ elõször pályázna: az egykori libatelep mederkotrását végeztetné el 5 millió forintból.

 

Vannak, akik nem is pályáznak

 

Azt is megtudtuk: Darnózseli még nem döntötte el, hogy benyújtja-e a projektet, míg Püski és Kisbodak nem ad be pályázatot. Mosonmagyaróvár is pályázik a Mosoni-Duna, míg Ásványráró a Szigetköz rehabilitációjára, elõbbi a belterületi szakaszra 34 milliót szeretne, míg Ásványráró esetében konkrét összeget nem sikerült megtudnunk.