Százhuszonhétmilliós kistérségi igény                        

 

 

           

            Cs. A.

2006-01-13

 

           

            A Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás felmérése alapján 127 milliós központi forrásra lenne szükségük.

 

 

 

           

 

A Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás felmérése alapján 127 milliós központi forrásra lenne szükségük. Együttműködnek a térségfejlesztési társulásokkal, támogatják a Grenzkommunalforumot. Két település még mindig nem fizette be tagdíját, március végén lejár a határidő, s megszűnhet a tagságuk.

 

Felhívnák a figyelmet a lehetőségekre

 

A tegnapi társulási ülésen elsőként a vidékfejlesztési menedzser beszámolóját fogadta el a társulás. A Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány képviseletében dr. Iváncsics János arra kérte a polgármestereket, hogy meghívók kiküldésével segítsék munkájukat: ők ugyanis rendezvényeken hívnák fel a települések vállalkozóinak figyelmét a kínálkozó lehetőségekre. A következő napirendi pontban a Grenzkommunalforum működéséhez való támogatás mellett érvelt Török Sándor mosonszolnoki polgármester: úgy véli, sok közös magyar–osztrák pályázat sikerében segédkezett már a nickelsdorfi iroda. Csaplár Zoltán alelnök azt kérte, hogy a megállapodás az egész kistérségre „kiterjedjen".

 

 

„ Szükség van az értékekre"

 

Botos Gábor titkár az öt térségfejlesztési társulással kötendő együttműködési megállapodásról beszélt. Mint mondta, a többcélú kistérségi társulás létrejöttével kérdéses volt a jövőjük, ám azon az állásponton voltak, „nem szabad elveszíteni értékeinket". Együttműködés szükséges: pályázatokban, önálló programokban segíthetne a kistérségi a térségfejlesztési társulásoknak, s fordítva. Széles Sándor máriakálnoki polgármester több konkrétumot, s az igények megfogalmazását hiányolta a megállapodásból: ezek beadására február végéig kaptak haladékot. A kistérségi társulás 2005-ös költségvetésének módosításáról, s a pénzügyi bizottság belső átcsoportosítási lehetőségéről is döntöttek.

Botos Gábor a normatív támogatásokról

 

elmondta: minden településnek kérdőívet

 

küldtek ki, ezen felmérték, hogy mely

 

szolgáltatásokat igénylik a társulási tagok.

 

A felmérés szerint 127 millió forint központi

 

támogatást igényelnek ebben az évben,

 

ám választ még nem kaptak.

A támogatás formájáról sincs még döntés: vagy szerződést kell kötniük a minisztériumoknak, vagy önkormányzati mintára a normatív támogatás alanyi jogon járna a társulásnak. Amíg erre a felvetésre választ nem kapnak, az idei költségvetést sem tudják elfogadni.

 

 

Megszűnhet a tagság

 

A tagdíjbefizetésekkel kapcsolatban elhangzott: a huszonhat tagból kettőnek (Ásványráró, Várbalog) van hátraléka: egy éven túli tartozás után automatikusan megszűnne a tagság. Az érintett két falu esetében ez a határidő március 31-én jár le. A települési hulladékkezeléssel kapcsolatban elhangzott: a felmérés és a közbeszerzési dokumentáció február 20-ig elkészül, ez alapján indítanak közbeszerzési eljárást. Az állati hulladék kezelése 2–3 település kivételével nem megfelelő, s a társulásnak ebben a témakörben pályázati részvételre is lehetősége van.

 

 

Bővítenék a Naposházat

 

A Közoktatási Közalapítvány a beadott pályázaton – az önrésszel együtt – 888 ezer forintot nyert a logopédiai szolgálat eszközbeszerzésére. Varga Gizella a tavaly szeptemberben kormányrendelet „értelmében" először összehívott Kistérségi Koordinációs Értekezlet munkájáról beszélt, majd véleményt kért a tanácstól, hogy mivel is foglalkozzanak az idei évben. Csiba Erzsébet, a mosonmagyaróvári Naposház vezetője szerint egyre több településen fogalmazódik meg az értelmi fogyatékosok ellátásával kapcsolatos igény: az intézményt negyvenöt férőhelyesre bővítenék, ehhez pályázni szeretnének.