<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

''Szabályok kellenek, de gazdálkodni is lehessen''

2007.10.03.

Dunakiliti - A szigetközi rehabilitáció társadalmi igényelemzése során kiderült: a dunakilitiek támogatnák, ám tapasztalataik alapján fenntartással fogadják egy nemzeti park tervét. Tervük lenne a tározótér hasznosítására.

 

A Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány és a Pisztráng Kör igényelemzése során Szokoli Sándor dunakiliti polgármester elmondta: az 1992 óta elvégzett rehabilitációs munkálatokat nem tartja kellően hatékonynak. A mostani megoldási javaslatok kapcsán úgy fogalmazott: a mellékágak összenyitására van szükség, s a főmederben szabályozható műtárgyakat szeretnének látni hajózsilippel. A duzzasztómű és a hajókikötő közötti területen lehetne kialakítani a jachtokat fogadó bázist. A távlati cél Szokoli szerint is nemzeti park létrehozása, bár a helyiek a Szigetközi Tájvédelmi Körzet tapasztalataiból – „jelenleg csak korlátozásokat tapasztalunk" – kiindulva fenntartással fogadják a nemzeti park ötletét. „Ne rezervátumot csináljunk" – mondta. „Szabályozások természetesen szükségesek, de gazdálkodni is lehessen: ahol pedig fokozott védelem van, ott a bevételkiesést kompenzálni kell."

 

A Felső-szigetközi Szabadidő és Vízisport Egyesület képviselője, Kránitz Béla elmondta: a főmederbe tennék a kishajózást zsilipelésekkel. A tározótér egy részét a technikai sportoknak „adnák" (jet-ski, motorcsónak, vitorlás). A nemzeti parkot a turisztikai szolgáltatásaik fenntartása mellett támogatnák, ám véleményük szerint optimalizálni kellene a területeket. (A következő részben a dunaszigeti véleményeket gyűjtjük össze.)

 

Cséfalvay Attila

Forrás: Kisalföld - www.kisalfold.hu