Szabadidõlovasok halászi hétvégéje                

 

 

           

            Méhes Á.

2004-08-08

 

           

            A hirtelen jött felhõszakadás sem szegte kedvüket a hétvégén Halászin megrendezett Szigetköz Lovastalálkozó résztvevõinek. A felázott pályán a lovasok végül saját lábukon teljesítették a távot.

 

 

 

           

           

Versenyzõk és bemutatózók: Csaknem nyolcvanan érkeztek az ország minden részérõl és Szlovákiából is, gyerekek és felnõttek, hölgyek és urak.      

Mintegy nyolcvan szabadidõlovas érkezett az ország minden tájáról, sõt, még Szlovákiából is a hétvégén Halászira a Babosmajorba, az idén negyedik alkalommal megrendezett Szigetköz Lovastalálkozóra. A Halászi Hagyományõrzõ Egyesület szervezte rendezvényre a résztvevõk többsége már péntek délután letáborozott, hogy a szombati westernnap versenyeinek kipihenten vágjanak neki. Délelõtt a trailpályán elhelyezett gátakkal birkóztak meg a versenyzõk, ami a marhákat terelõ lovas mindennapos akadályát szimbolizálta.

 

Ezt követte délután a szlalomverseny, amit nem mindenkinek sikerült teljesítenie az idõközben megérkezett vihar miatt. A felhõszakadás azonban nem mindenkit riasztott el a lovaglástól, néhányan kihasználva a frissítõ záport, lovukkal megmártóztak a Mosoni-Dunában. A több mint félórás heves esõzés teljesen tönkretette a szlalompályát, így a felázott terepen nem lehetett folytatni a versenyt. Ám ekkor a rendezvény egyetlen „indián" résztvevõje fejében megfogant az ötlet: miszerint a versenyzõk ló nélkül is teljesíthetik a távot. Az elgondolásnak perceken belül számos követõje akadt, így a lovasok saját lábukon vágtattak végig a pályán. A rendhagyó szlalomverseny aztán kis idõ után átment iszapbirkózásba.

 

A vasárnapi programban a hagyományõrzõ kulturális rendezvényeké volt a fõszerep. Helyi és környékbeli népdal- és néptánccsoportok léptek fel, volt ló- és lovasszépségverseny, íjászat, kézmûves-foglalkozás, valamint látványos bemutató keretében egy huszáresküvõt adott elõ a töki Huszár Hagyományõrzõ Egyesület.