Sûrû ír nyár Szigetköz módra              

 

 

           

            2002-09-30

 

           

            Öt nap alatt tizenöt fellépés. Sûrû, ám igencsak emlékezetes nyárutója volt a darnózseli Szigetköz táncegyüttesnek. Az utóbbi évek legemlékezetesebb, sikerekben igazán gazdag nyarát tudhatja maga mögött a darnózseli néptánccsoport.

 

 

 

           

           

Az augusztus írországi vendégszereplésükkel telt. Az autóbuszos úton persze mód nyílt Brüsszel és London megismerésére is. Amint azt Fazekas Zoltán, az együttes vezetõje elmondta, még három esztendeje Dániában ismerkedtek meg közelebbrõl az ír Cork megye Carrigaline városának hagyományõrzõ csoportjával. Tavaly aztán náluk vendégeskedtek a zöld sziget fiai és leányai, most pedig a darnózseliek keltek útra, hogy viszonozzák a látogatást. Két hét alatt felléptek színházteremben, tengerparton, templomban és szabadtéri színpadokon egyaránt. A 43 tagú küldöttség csúcsteljesítménye öt nap alatt tizenöt fellépés volt, no meg igen sok új ír barát. Hab volt a tortán, hogy a csapat a corki záróbanketten tudta meg, hogy vezetõjüket kitüntették a Gyõr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díj kulturális teljesítményért járó érdemérmével.

 

Fazekas Zoltán elmondta: együttese tavaly ünnepelte 25 éves fennállását, idén viszont arra emlékeznek, hogy Tarsoly Attila kezdeményezése nyomán 50 esztendõs a néptánc Darnózselin. Õszre és jövõre több nemzetközi meghívásuk is van. Elõször az õszi lengyel turné, ahol a czestochowaiKözelrõl, távolról" címû fesztiválon szerepelnek majd. Német, norvég, görög meghívásaiknak viszont csak az anyagiak függvényében tudnak eleget tenni.