Sólyom Lászlót Szigetközbe várják                 

 

 

           

            Cs. A.

2005-12-20

 

           

            Öt szigetközi térségfejlesztési társulási elnök ma délelõtt Sólyom László köztársasági elnök hivatalába látogat.

 

 

 

           

           

Öt szigetközi térségfejlesztési társulási elnök ma délelõtt Sólyom László köztársasági elnök hivatalába látogat. Személyesen visznek meghívót, tavasszal önkormányzati társulási ülésre hívják az államfõt, aki jobban megismerhetné a térség helyzetét.

 

Tóth István, Babos Attila, Széles Sándor, Szokoli Sándor és Tamás Lõrincné térségfejlesztési társulási elnököket ma délelõtt tíz órakor fogadja a köztársasági elnöki hivatal vezetõje. A szigetköziek egy meghívót visznek Sólyom Lászlónak, s tavasszal a térségbe invitálják.

 

 

Hiteles tájékoztatót adnának

 

„ Mindannyian ismerjük a Magyar Köztársaság természeti értékeiért vívott küzdelmét és személyes elkötelezettségét ezen a téren. Meggyõzõdésünk, hogy szívén viseli a Szigetköz megmentésének és rehabilitációjának ügyét. Pozsonyban ön úgy fogalmazott, hogy Szigetköz a végnapjait éli és ha kell, harmadik fél bevonását is jónak tartaná a két ország között zajló tárgyalásokba. A Szigetközben élõ emberek, illetve az önkormányzati társulások megtiszteltetésnek vennék, ha mindezt, a csodálatos tájat, a helyi véleményeket átfogó módon megismertethetnénk önnel. Ezáltal a helyben élõ emberek véleménye a két tárgyaló kormánydelegáció álláspontjai mellett hangsúlyosabban kaphatna szerepet, mintegy »harmadik félként«" – áll levelükben.

 

A társulási elnök meggyõzõdése szerint Sólyom László jószolgálati tevékenysége nagyban segítené és felgyorsítaná azt a folyamatot, miszerint a két ország minél elõbb jusson megállapodásra Szigetköz érdekében. A térségbeli „delegáció" ezért meghívja a köztársasági elnököt, hogy vegyen részt az önkormányzati társulási ülésen 2006 tavaszi idõszakában, ahol az általuk menedzselt LIFE III. uniós projektrõl is kaphatna tájékoztatót. „Továbbá lehetõség teremtõdne a Szigetköz bejárására, melynek során hiteles információkat és benyomásokat szerezve személyesen meggyõzõdhetne a tájegység jelenlegi állapotáról és a jövõ feladatairól" – hangsúlyozta a társulási elnök.

 

 

Erõs kapcsolatrendszerrel

 

Tóth István polgármester elmondta: az önkormányzati vezetõk azért keresik fel a legfõbb közjogi méltóságot, mert látják a Szigetközhöz való pozitív hozzáállását.

– A térségben jelentõs pénzügyi eszközöket használnak fel, s a helyi önkormányzatoknak nem volt megfelelõ képviseletük. Korábban nem egyenrangú félként kezeltek bennünket tárgyalópartnereink, akik ráadásul nem a helybeliek boldogulásáért lobbiztak. Most viszont már kellõképp megerõsödtünk, s a kapcsolatrendszerünk révén erõs érdekérvényesítésre vagyunk képesek – mondta a polgármester.