Sok uszadékot hoz a mesterséges ár               

 

 

           

            2005-05-14

 

           

            A Duna szigetközi hullámterének elárasztása egy hete tart: a felsõ szakasz megtelt vízzel.

 

 

 

           

 

A Duna szigetközi hullámterének elárasztása egy hete tart: a felsõ szakaszon az ágrendszerek megteltek vízzel. A kenusokat nem zavarja az ár, mely rengeteg hordalékot hoz magával. A  védmûveket azonban a vízügyeseknek folyamatosan takarítani kell.

Motorcsónakosok, kenusok járták a hullámtér felsõ szakaszát csütörtök délután: a tavalyi tapasztalatok alapján – amikor a helyi vállalkozók bánatára elriasztották a szakemberek a vízi turistákat erre a két hétre – ebben az évben már az elárasztás kezdetekor nyilvánvaló volt, hogy a mesterséges árhullám ideje alatt is biztonságosan lehet hódolni a vízi sportoknak. Nagyobb óvatosság most csak a védmûveknél szükséges. Az egy hete tartó elárasztás során rengeteg uszadékot hozott magával a Duna: a terhelés miatt a mûtárgyakat folyamatosan takarítani kell, nehogy kárt okozzon a védmûvekben.

 

Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetõje korábbi közleményében hangsúlyozza: az elárasztás a normál üzemelésen túl számos többletfeladatot jelent számukra, mivel a vízpótló rendszer mûvei „ideiglenes jelleggel" készültek. Ezek nagyobb igénybevételnek vannak most kitéve, ezért fokozatosan figyelik állapotukat. Az elmúlt napokban nagy mennyiségû fauszadék érkezett és akadt fenn, mely jelentõs terhelést okoz a mûtárgyaknál. Ezért a vízügyeseknek meg kell oldaniuk az uszadék folyamatos eltávolítását mindaddig, amíg   a mûvek megközelíthetõk. Emiatt elsõ fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el az elárasztás ideje alatt. Tavaly egyébként Denkpálnál megrongálódott egy árapasztó bukó, s több mint egy méter mély eróziós kimosódás történt. Ezt a „vájatot" akkor  terméskövekkel pótolták. A vízügyi igazgatóság jövõ kedden tart sajtótájékoztatót és terepbejárást az elárasztott területeken.

 

 

           

            Mesterséges ár a Szigetközben           

            Mesterséges árvíz a Szigetközben