<--

Sokba kerül a szigetközi széles sáv”

 

Cs. A.

2006-12-19

 

A korábbi „szerencsétlen fejlesztések” miatt vezetékes hálózat nélkül nincs széles sávú elérhetőség – ami az internetes kapcsolathoz szükséges – jó néhány szigetközi településen. Ásványrárón emiatt nemrégiben aláírásgyűjtésbe kezdtek.

 

         Az ásványrárói falugyűlés meghívott vendége volt nemrégiben Prukner Nándor, a Magyar Telekom Nyrt. soproni műszaki szolgáltatásának vezetője. Böősy Imre polgármester elsősorban Ásványráró, de a környékbeli települések gondjairól is beszélt. Ásványrárón igény lenne a vezetékes hálózat, ezáltal a széles sávú elérhetőség kiépítésére, a gyors internetes kapcsolatra. A Magyar Telekom úgy véli: sokba kerülne a kiépítés, de támogatja a kezdeményezést. Az ügyben tárgyalások folynak.

Ásványrárón a széles sávú elérhetőség kiépítéséért 134 aláírást gyűjtöttek össze civil kezdeményezésre, az önkormányzat pedig elküldte ezt a levelet a Magyar Telekomnak. Böősy Imre polgármester kiemelte: három éve a megyei önkormányzatnál látta azt a dokumentumot, melyben azt ígérték: a fejlesztések során 2005-ben és 2006-ban jó néhány helyen kiépül a vezetékes hálózat. Ennek ellenére sem náluk, sem Héderváron, Darnózselin és Mosonszolnokon nem történt előrelépés.

 

Százmilliós ráfordítás három falura

 

A Magyar Telekom Nyrt. soproni műszaki szolgáltatásának vezetője válaszában kifejtette: „a korábbi fejlesztések nem túl szerencsésen alakultak ezen a részen”. Ásványráróra ugyanis – gazdasági megfontolásból – vezeték nélküli rendszert telepítettek, s ez a széles sávú elérhetőség akadálya. Országosan a széles sávú ADSL-vonal kiépítése messze nem „százszázalékos”. A piaci potenciál miatt a nagyvárosok elsőbbséget élveznek. Prukner Nándor hozzátette: persze szeretnék minél több helyen megteremteni ezt a lehetőséget. Nemrégiben újra átnézték ezen szigetközi települések helyzetét, s megállapították: jelentős anyagi ráfordítás, több mint százmillió forint szükségeltetik Ásványráró, Hédervár és Darnózseli vezetékes hálózati kiépítéséhez.

 

„ Támogatjuk, de ígérni nem tudunk”

 

„ Ez egy szerencsétlen helyzet, mert szinte a nulláról kellene indulnunk” – mondta. Magas a fajlagos ráfordítás: az elemzés szerint a településen egy főre vetített befektetési költség 300 ezer forint lenne a szolgáltatónak. Ez a számítás ráadásul azt feltételezi, hogy tíz emberből három kér széles sávú elérhetőséget, ami az országos átlag duplája lenne. Mecséren a meglévő részhálózat kiterjedtebb, így kisebb ráfordítással lehetett megoldani a széles sávú internetlehetőséget. Böősy szerint ott a korlátlan használat havi nyolcezer forintba kerül. Prukner így folytatta: „támogatjuk az igényt, a döntéshozóknak eljuttatjuk az elemzéseinket. Mi minden követ megmozgatunk, de ígérni semmit sem tudok” – mondta. A soproni vezető hozzátette: az egy főre jutó 200 ezres költség náluk a „bűvös szám”, ez már egy jól megtérülő befektetés. „Ha a hozzám eljuttatott aláírási ívet kezelhetem úgy, mint jövőbeni potenciális előfizetők névsora, akkor annak a döntésben fontos szerepe lehet” – mondta. Erre Böősy nem tudott ígéretet tenni, ám konzultációt kezdeményezett a Magyar Telekommal.

 

Vezeték nélkül is megoldható

 

A megbeszélésen kiderült az is: a széles sávú elérhetőségnek vezeték nélküli megoldása is van, ám ez akkor lehetne gazdaságos, ha minden környékbeli település (például Püski, Lipót, Hédervár, Ásványráró, Darnózseli) rácsatlakozik: a központ Hédervár lehetne. Ez azonban nem „telefonszolgáltatás”, csak a széles sávra vonatkozik. Ebben az optimális esetben az egy főre jutó fajlagos befektetési költség 180 ezer forintba kerülne a szolgáltatónak. Prukner Nándor elmondta: ha a cégük döntéshozói pozitív választ adnak az itteni vezetékes hálózat kiépítésére, akkor 2008 első negyedévére végezhetnek a munkával Ásványrárón.

 

- KISALFÖLD -