<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Sétahajó a szigetközi Öreg-Dunán?

2007.05.11.

 

Bősi mintára a szigetközi Öreg-Dunán is indulhatna sétahajó. Rajkától Vénekig szállíthatná a turistákat.

 

„Tapasztalom, hogy a Szigetközbe érkező turisták folyamatosan keresik a csónakázási lehetőségeket. Egy öreg-dunai sétahajó beindítása vonzóbbá tehetné a tájegységet: támogatom az elképzelést" – mondta Tóth Péter lipóti polgármester. Az elképzelés pedig Marovics Géza dunaremetei településvezetőtől származik: úgy tudjuk, már „tapogatózó" tárgyalások folynak az ügyben. A sétahajó Rajkától Vénekig szállíthatná a turistákat. Gondok azonban akadnak: tavaly nyáron a Kisalföld (2006. augusztus 2.) Kertész József vízügyi szakaszmérnökkel győződhetett meg egy motorcsónakos bejárás során arról, hogy az Öreg-Duna Dunakiliti és Ásványráró közötti szakaszán – a szlovák oldali mederelterelés következtében – a gázlóküszöböknél ma is csupán 70–80 centiméter mély a víz. Ott, ahol két évtizeddel ezelőtt hatalmas uszályok és szárnyas hajók küzdöttek a Duna hullámaival.

 

A „nagy víz" azonban szlovák oldalra került, s ezt ott ki is használják. A bősi erőmű az utóbbi években közkedvelt kirándulóhellyé lett.

 

A szlovák Dunai Árvízmentesítő Vállalat hajóközlekedési részlegének jóvoltából már évek óta sétahajókázásra is mehetnek a csoportok. Az Ondava kirándulóhajó rendszeres körutakra indul: ezek közül a legnépszerűbb, amikor az erőmű zsilipkamráin is áthalad. Befogadóképessége a rövid hajókirándulásokra nyolcvan fő. A hajó hossza 38, szélessége 6,5 méter. A bősi sétahajózás igen népszerű, az idényben naponta háromszor szedik fel a horgonyt. Hosszabb utakat is szerveznek: Dunacsúnyra, Párkányba, Esztergomba, Budapestre előzetes helyfoglalással. A szezon ott április 15-től október 15-ig tart.

 

Marovics Géza elmondta: egyelőre keresik a lehetőségeket egy kisebb merülési mélységű hajó beszerzésére. „A tárgyalások folyamatban vannak" – mondta.

 

Cséfalvay Attila

 

Forrás: Kisalföld - www.kisalfold.hu