<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Robbanás a bácsai szemétégetőben

Sudár Ágnes

2008.02.22.

Győr - A kora reggeli órákban robbanás történt a bácsai szemétégetőben. A környéket lezárták, az égető területére senkit nem engednek be. A Kisalföld úgy tudja, hogy hárman megsérültek: őket füstmérgezéssel szállították kórházba.

 

 

A helyszínen látható, hogy a robbanás minden valószínűség szerint az előkészítő raktárban történt, állítólag dezodoros dobozok okozták a robbantást. A vizsgálat az ügyben megkezdődött.

Öt tűzoltóautó vonult a helyszínre, hogy megfékezzék a robbanástól lángra kapott épületet. Három raklapnyi dezodor dobobozt préseltek össze, amikor az szikrát kapott és robbant.

A környvezetvédelmi hatósághoz bejelentés érkezett, vizsgálják hogy okozott-e környezetszennyezést a robbanás.

 

 

Győr - Péntek kora reggel robbanás történt a bácsai szemétégetőben. Mint kiderült, fél hétkor három raklapnyi dezodoros palackot készítettek elő feldolgozásra (aprítottak össze) a munkások, amikor az berobbant.

 

 

Három embert füstmérgezés gyanújával kórházba szállítottak.

Öt tűzoltóautó fél óra alatt megfékezte a bácsai szemétégető raktárában keletkezett tüzet, amit robbanás előzött meg. A hullámlemezből készült épület egyik oldala kidőlt, három ember megsérült. A győri városházán állítólag még Győrszentivánról is jelezték, hogy hallották a robbanást.

 

Az égetőmű igazgatója a Kisalföldnek elmondta, vizsgálják még, mitől következett be a baleset, azt gyanítják, hogy a megengedettnél több flakon kerülhetett az aprítóba.

 

Az emberek a tűzoltás közben sérültek meg: ketten füstöt szívtak be, a harmadik társuk az arcán is könnyebb sérüléseket szenvedett: ő az egyedüli, akit bent is tartottak a győri kórházban.

A keletkezett tüzet egyébként valóban sikerült lokalizálniuk a munkásoknak, ennek köszönhető, hogy nagyobb kár nem keletkezett a raktárépületben.

Technológiai fegyelemsértés okozta

Technológiai fegyelemsértés miatt következett be a robbanás és nyomában a tűz – közölte az  Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi  Felügyelőség igazgatóhelyettese. Hajdu Klára elmondta: a felügyelőség szakemberei megkezdték a vizsgálatot, a gyors beavatkozásnak köszönhetően  környezetszennyezés nem történt. A környezetvédelmi felügyelőség elrendelte, hogy az égetőmű csak  azt követően kezdheti meg működését, miután a hatóság ellenőrzi,  hogy a balesetet követően mindent biztonsággal helyreállítottak.

 

Annak ellenére, hogy maga az égetőmű nem sérült meg (az a szomszédos épület), a hulladékfeldolgozást leállították addig, amíg a bunkeren keletkezett hibákat ki nem javítják; ha újra indul az égetés, azt a környezetvédelmi hatóságnak jelezni fogják.

 

Ez utóbbinál fontos leszögezni – hisz a bácsai erőmű kapcsán korábban is számos lakossági panasz érkezett a vélt környezetkárosítás miatt –, hogy veszélyes anyag nem került a levegőbe – hangsúlyozta az igazgatónő. A környezetvédelmi hatóság természetesen kint járt  a helyszínen, s a vizsgálatot lefolytatta.

 

Az elsők között ért a helyszínre Ottófi Rudolf győri alpolgármester, aki nem mellékesen Bácsa önkormányzati képviselője is. A délelőtti városházi sajtótájékoztatón a politikus ismét hangsúlyozta a társadalmi ellenőrző bizottság szerepét (most is a helyiek értesítették arról, hogy mi történt); majd kijelentette: „ez az eset is bizonyítja, hogy van bizonytalanság az égetőmű működésével".

 

A képeket Ottófi Rudolf alpolgármester készítette.

Forrás: Kisalföld - www.kisalfold.hu