<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Reményteljes mentőakció

2007-04-24

 

Legalább egy évtizeddel meghosszabbíthatja Magyarország legöregebb fájának „életét” az az eljárás, mellyel jövő héten kezdi kezelni a hédervári Árpád- fát egy fővárosi cég. A munkát ingyen vállalták.

 

Április elején tört derékba Hédervár jelképe, hazánk legöregebb fája, a nyolcszáz éves kocsányos tölgy (Kisalföld, 2007. április 6.). Mindössze egyetlen ága maradt, melyet alátámasztással próbáltak megvédeni. Azonban úgy tűnt: a fa menthetetlen. A lapunkban megjelent írás óta azonban a megóvásában elkötelezett helyi önkormányzat rengeteg felajánlást kapott. Egy fővárosi cég vállalása most reményt adhat az Árpád- fa túlélésére: speciális technikával kitisztítják a belsejét, s megmaradt ágát egy gúla alakú vázra kötik.

 

– Mióta derékba tört a tölgy, rengetegen jönnek Hédervárra megnézni a fánkat – mondja Juhász József hédervári polgármester. – A médián keresztül segítséget kértünk szakemberektől, mivel szeretnénk a település jelképét megmenteni. Az ország minden részéről hívtak bennünket megoldási javaslatokkal, s most egy budapesti cég felajánlása nyomán úgy tűnik, egyelőre életben maradhat a fa. Volt, aki egy másik helyen szerette volna alátámasztani, ám ez a cég természetesebb formát javasolt – mondta. A Garden Kft. ügyvezető igazgatója, Lukács Zoltán úgy fogalmazott: „a jó ügyet szeretné szolgálni", ezért ajánlotta fel ingyen vállalkozása segítségét.

 

– Azt ígérjük, hogy a módszerünkkel legalább egy évtizedre meghosszabbítjuk a tölgy életét – kezdte a Garden Kft. ügyvezető igazgatója, Lukács Zoltán. – Első lépésben az önkormányzat a leszakadt ágaktól megtisztítja a terepet. Ezt követi részünkről a törzsápolás: az odvas, korhadt részeket leszedjük, majd megvizsgáljuk az odút, miképp lehet a legszakszerűbben újrakezelni. Levesszük a vakolatot (facementet), kitisztítjuk a fát az ép részekig, majd az üreget nyitva hagyjuk a szellőzés miatt. Ezt követi a második szakasz. Sajnos a koronaalap is sérült: a törési sérüléseket kezeljük. Ezután kitakarítjuk: ha a beázás veszélye fennáll, akkor a víztől megóvjuk, ha nem, akkor hagyjuk szellőzni.

 

Az utolsó+ rész a megmaradt koronaág ápolása: a száraz, odvas részeket levágjuk, majd az odút kezeljük. A vázág jelenleg alulról van megtámasztva: mi felülről szeretnénk megkötni, mert ez stabilabb megerősítést biztosítana. Az alsómeg - támasztás a vázág vékonyodásával jár, a kötés azonban követi a vastagodást. A „felkötéshez" egy három tartóból álló, 10–12 méter magas gúlát kell építeni: ezt az önkormányzat vállalta. „Behúzásos" módszerünkkel további vázágat is lehetne nevelni. Ezeket a munkákat május másodikán kezdjük. Úgy vélem, ezzel az eljárással még legalább tíz évig megmaradhat a fa – mondta Lukács Zoltán.

 

TÁMOGATÁS, KÉRÉS

 

A „tartógúla" elkészítéséhez szükséges faanyagot Limp Tibor erdőmérnök, a Kisalföldi Erdőgazdaság győri erdészetének vezetője ajánlotta fel. A hédervári hivatalt még az ország dél-alföldi részén fekvő Harkakötöny község is megkereste. Ők a ledőlt ágakból egy kopjafára valót kértek.

 

Cséfalvay Attila

 

- KISALFÖLD -