Régészeti szemle a Dunában               

 

 

           

            Rimányi Zita

2002-07-10

 

           

            Két héttel ezelõtti kunszigeti terepgyakorlatukat folytatva szerdán Halászinál merültek a Mosoni-Dunába a búvároknak kiképzett régészek. Az uszonyosok egy hajdani halászfalu malmainak maradványait keresték.

 

 

 

           

           

Búvárkodó kutatók     

A fiatal régészekbõl víz alatti kutatásra kiképzett csapat második terepgyakorlatát is megyénkben tartotta. A feltárások vezetõje, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal fõosztályvezetõje, Tóth J. Attila a Kisalföldnek elmondta: kunszigeti akciójuk sikeresnek értékelhetõ. A partról is látható római kori falmaradvány folytatását a Mosoni-Dunában megtalálták, formájából arra következtettek, hogy a szögletes tömbök zsaluzásos technikával készültek. Vizsgálódásuk eredményeként megállapították, az épület hajdanában kettõs funkciót látott el: õrtoronyként és a részben a mederben álló kikötõ-erõdítményként mûködött. Mindezek miatt a falcsonkot részletes feltérképezésre érdemesnek tartják.

 

 

Francia segítség

 

Mielõtt azonban az ókori romhoz visszatérnének, közép- és újkori vízimalmokat akarnak feltérképezni. A Kunszigetnél némi búvárrutint szerzett kutatásvezetõ ezért tegnap régészeti terepszemlét tartott Halászinál a Dunában. Az elsõ bevetésnél nehezebb dolga volt, mivel a Mosonmagyaróvárhoz közeli hajdani halászfalu malmaira, halászeszközeire csak írásos emlékek, XIX. századi térképek utalnak. Ezért segített neki tapasztalt kollégája, Annie Dumont, aki a francia víz alatti régészeti felügyelõség belvízi részlegének szakértõjeként több gázlót és halászathoz használt V alakú cölöpszerkezetet feltárt hazájában.

 

 

Egy cölöpöt találtak

 

Miután a Halászi Helytörténeti Egyesület alapító tagjai is megerõsítették dokumentumokkal, hogy az 1800-as években több vízimalom is mûködött a környéken, négy békaruhás kutató bukott a Mosoni-Dunába. Ahol a helybeliek fürdõzni szoktak – 30 centiméteres látótávolság mellett keresték régmúlt idõk nyomait a közepesen erõs sodrású vízben. Egy cölöpöt találtak is, de vizsgálódásuk arra jutott, hogy a folyó elmosta a további kutatásra okot adó nyomokat ezen a helyen.

A merülés biztosításánál a Gyõri Búvár Sportegyesület tagjai közremûködtek.

 

 

Korábban:

 

Búvárkodó régészek (2002-06-23) >>