28 milliárd a Mosoni-Dunára?                      

 

 

           

            Cséfalvay Attila

2004-04-28

 

           

            A három szigetközi község határában 28 milliárd forintból megépülõ idegenforgalmi központ felépítésérõl egyelõre nem írták alá a szerzõdést. Az országban tizenkét önkormányzat már megtette ezt, ám ezeket a megállapodásokat most egységesíteni akarja a befektetõ.

 

 

           

 

           

 

Partszakasz-rehabilitálás

 

Mint megírtuk (április 15-én), nyugati üzletemberek 28 milliárd forintos befektetésrõl tárgyalnak Kimle, Mecsér és Hédervár önkormányzatával. E települések határába idegenforgalmi centrumot terveztek, 28 kilométernyi partszakaszt rehabilitálnának. A befektetõ a Mosoni-Duna partján jó lehetõséget lát a fejlesztésre: strandokat, élményfürdõket, turistaszállókat hozna létre.

 

 

100 millió euró?

 

Mindegyik községet az adottságainak megfelelõen fejlesztenék, a beruházás nagyságrendje így elérheti a 100 millió eurót is. A települések más lehetséges befektetõkkel is tárgyalnak, saját turisztikai programjuk megvalósításához keresik a partnereket. Az önkormányzatok a beruházásokhoz kormányzati támogatást remélnek, elsõsorban adókedvezmények formájában. A szerzõdés aláírása után 90 napon belül a teljes összeg húsz százalékát, mintegy húszmillió eurót (ötmilliárd forintot) utalhatnának át egy magyar bankon keresztül, s az elkészült projekt lenne a garanciája a beruházásnak.

 

Mivel a befektetõk gyorsan szerettek volna lépni, ezért az önkormányzatok elméletileg múlt csütörtökig kaptak haladékot a válaszadásra. A Kisalföld úgy tudja: bár a határidõ lejárt, végleges döntés egyik fél részérõl sincs az ügyben. Az önkormányzatok a befektetõt és a konstrukciót is vizsgálják, s egy jogi kontrollt is elvégeztetnek.

 

Mások már léptek

 

Az országban több mint 12 önkormányzat – köztük a Nyírségben fekvõ Barabás település és Csongrád városa is – aláírta már az elõzetes megállapodást ugyanezzel a céggel. Ezt a szerzõdést most módosítani és egységesíteni akarják, így ez sem sürgeti Hédervárt, Kimlét és Mecsért. Mindkét fél garanciákat vár, ennek kidolgozása is folyamatban van. Információink szerint heteken belül eldõlhet, hogy lesz-e idegenforgalmi központ a térségben.

 

 

 

           

            Együttmûködés a Mosoni-Dunáért